Тръмп заплаши и европейските автопроизводители с мита

04 март 2018 - 10:28 |   Прочетена (11654) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не остави на мира търговските партньори на страната и в събота, като заплаши европейските автопроизводители с налози на вноса в САЩ, ако ЕС нанесе ответен удар на плановете му за въвеждане на мита върху вноса на стомана и алуминий.

Тръмп използва един от любимите си информационни канали – Twitter, за да демонстрира, че САЩ няма да отстъпи пред външнотърговските партньори, въпреки перспективата от търговска война.

„Ако ЕС иска допълнително да увеличи и без това мащабните тарифи и бариери през щатските компании, за правене на бизнес там, просто ще приложим Данък върху техните Коли, които свободно се изсипват в САЩ“ – написа Тръмп – „Те правят износа на наши коли (и други стоки) там невъзможен. Голям търговски дисбаланс“.

Заплахата на Тръмп идва в момент на голямо трансатлантическо напрежение по отношение на търговията.

В четвъртък той заяви, че САЩ ще наложи 25-процентова ставка върху вноса на стомана и 10% на алуминий, за да защити местните производители.

На следващия ден председателят на ЕК Жан Клод Юнкер заяви пред немска телевизия: „Ще наложим мита на моторите Harley-Davidson, бърбъна и дънките Levis.”

Канада също заплаши с ответни мерки, ако южния й съсед въведе мита.

Отговорът на Тръмп на европейските и канадските заплахи бе, че „търговските войни са нещо добро и са лесни за спечелване“.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »