Японско-германска компания открива нови 1300 работни места в Мездра и Карнобат

02 февруари 2016 - 09:32 |   Прочетена (7937) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Японско-германската компания за кабелни системи за автомобилната индустрия - "СЕ Борднетце - България" инвестира над 10 млн. евро в оборудване. Така производителят ще разкрие и 1300 работни места в заводите си в Мездра и Карнобат, съобщава вестник “Капитал”.

Вложението идва заради новите проекти на компанията – модел SUV на Seat и Skoda Yeti.

Това е поредното разширение на бизнеса на дружеството - сега то има 3300 служители и приходи около 200 млн. лв. Секторът на кабели за автомобили се разви силно пред последните 10 години и вече има пет големи чужди инвеститора. Сортирането на кабелите изисква много ръчен неквалифициран труд, затова фабриките често са в средни и малки градове.

"СЕ Борднетце - България" започна работа по нов проект в началото на 2016 г. – производство на кабелни форми и електрически системи за новия SUV на Seat.

"След около 2 месеца започваме серийното производство на електрическите кабелни системи за новия автомобил. В рамките на 8 месеца планираме да достигнем максималния капацитет за производство – кабелни системи за 330 коли на ден, или около 70 000 годишно. Целият процес ще протича в предприятието ни в Мездра", посочва главният оперативен директор на компанията Михал Любик.

Половината от средствата вече са инвестирани през миналата година - оборудване за над 5.5 млн. евро е инсталирано в предприятието в Мездра. Средствата са били насочени към оптимизиране на производствените площи, закупуване на три нови линии и модернизация на машинното оборудване.

От тази година "СЕ Борднетце - България" започва подготовката и на проект, свързан с производството на кабелни системи за Skoda Yeti. Във връзка с това ще бъдат инвестирани над 5 млн. евро. В средата на януари "СЕ Борднетце – България" закупи 6 нови машини на обща стойност 1 млн. евро. Две от тях ще бъдат в завода в Карнобат, а четири в завода в Мездра. Преди старта на проекта Skoda Yeti има подготвителен етап от 6 месеца, през който на клиентите се изпращат прототипите от изделията, клиентът прави одит и чак след това започва серийното производство. Очаква се през 2018/2019 г. то да е с годишен обем от кабелни системи за около 70 000 автомобила Skoda Yeti.

"Заводите ни в България спечелиха доверието на централата, защото доказахме инженерния и организационния си потенциал. Така успяхме да осигурим работа за българските си предприятия поне за 5-6 години напред", казва Михал Любик. "Работата ни е пряко свързана с VW Group, които са основните ни клиенти.

Ако те искат да увеличат пазарния си дял с 3-4%, нашата стратегия е да отговорим със същия процент увеличение на произвежданите от нас кабелни електрически системи", обяснява ръста в производството на компанията през последната година главният оперативен директор. Според него през 2015 г. "СЕ Борднетце - България" е увеличила оборота си с 20% спрямо 2014 г., когато по официални данни приходите достигнаха 176 млн. лв. Така компанията за пръв път ще прескочи прага от 200 млн. лв. приходи.

През миналата година "СЕ Борднетце - България" нае на работа 1125 души за заводите си в Мездра и Карнобат, за което японско-немската компания беше обявена от Министерството на труда и социалната политика за "Работодател на годината" в категорията за устойчива заетост. Още тогава компанията обяви, че във връзка с новите си проекти през 2016 г. ще наеме на работа още 800 човека - 600 в Мездра и 200 в Карнобат. Става въпрос както за работници в производството, така и за квалифициран помощен, административен и технически персонал. Двата проекта изискват разкриване на поне 1300 нови работни места. До този момент са наети само част от работниците по тях, предстои подборът на останалите служители.

В момента в "СЕ Борднетце - България" работят общо над 3300 души, като заетите в завода в Карнобат са 1676 човека, а в Мездра - 1634 души. Компанията осигурява работа и на предприятието "Атес" в Сливен, което развива дейността си изцяло по поръчки на "СЕ Борднетце - България" и има 1000 души персонал. Лидер в кабелния автосектор е японската "Язаки", която в България има над 5000 служители. Двете компании попадат в топ 10 на най-големите корпоративни работодатели.

"Определено имаме трудности при наемането на нов персонал", признава Любик. Част от проектите си компанията прехвърля в други локации на групата – Румъния и Молдова, но продължава да търси работници и специалисти у нас. "Целта ни все пак е да запазим в България най-важните си проекти – Seat SUV и Skoda Yeti", казва главният оперативен директор на "СЕ Борднетце - България".
По новия проект за Skoda Yeti предстои да бъдат наети на работа 25 български инженери, които владеят добре немски език.

"Толкова инженери наехме и за проекта на Seat", казва Любик. Той признава, че не е лесно да бъдат привлечени такива кадри на българския трудов пазар. Все пак от компанията успяват да мотивират млади специалисти, които вече работят в завода в Мездра. Доста от тях идват от София и други региони на страната благодарение на предлаганите условия за работа. "Успяваме да мотивираме младите инженерни кадри най-вече с възможностите за развитие във високотехнологичния автомобилен сектор, които предлага компанията", казват от ръководството. Младите инженери на "СЕ Борднетце – България" се обучават не само в страната, но и в други компании на групата по света, в Полша, Германия и др.

"СЕ Борднетце – България" е част от немско-японския холдинг Sumitomo Electric Bordnetze AG, който има 28 000 служители и 27 производствени и логистични локации в 14 държави. В България компанията има 3 локации - в Карнобат, Мездра и подизпълнителите в Сливен. Те доставят основно за Porsche, Audi , Volkswagen, Seat и Skoda. Около 30% от всички кабели за двигателите на Volkswagen Group са произведени в България от "СЕ Борднетце – България".

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »