Volkswagen изгуби четвърт от пазарната си капитализация и много от имиджа си

21 септември 2015 - 23:25 |   Прочетена (7668) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Volkswagen AG изгуби близо една четвърт от пазарната си капитализация, след като призна, че от години е мамила при тестовете за замърсяване на въздуха в САЩ, поставяйки натиск над изпълнителния директор Мартин Винтеркорн да поправи репутацията на най-големия световен автопроизводител.

Основните членове на надзорния съвет на компанията ще се съберат в сряда. Акциите на производителя се сринаха с 23% до 125.4 евро, по време на търговията във Франкфурт, „изтривайки“ пазарна стойност за 15.6 милиарда евро.

VW съобщиха, че ще сътрудничат на регулаторите, които разследват огромните разлики между регулаторните лабораторни тестове, от една страна, и емисиите на колите на компанията на пътищата, от друга, при някои от дизеловите й модели.

Според Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, компанията от години е твърдяла, че различията в показанията се дължат на технически неизправности. Винтеркорн, който оглавява VW от 2007 година, бе принуден да спре продажбите на автомобили в неделя и да излезе с публично извинение, в което посочи, че „дълбоко съжалява“ за нарушаването на общественото доверие и обеща, че VW ще направи „всичко необходимо, за да поправи разрушенията, които са причинени“.

Винтеркорн, подновяването на чийто договор бе насрочено за петък, е изправен пред сериозно изпитание за позицията си, счита Арндт Елингхорст, базиран в Лондон анализатор на Evercore ISI.

"Тази поредна сага може да катализира нови управленски промени при VW” - смята той.

Обвиненията в САЩ са сериозни и трябва да им бъде отговорено бързо, заяви Щефан Вайл, премиер на провинция Долна Саксония, която държи 20% от акциите с право на глас в автогиганта. „Потенциалните последици ще станат ясни след това“, допълва той.

Дизелът и репутацията на германските инженери на VW бяха в основата на опитите на Винтеркорн да успее на щатския пазар. Но злоупотребите, които засягат близо половин милион автомобила, може да доведат до глоби за 18 милиарда долара. Не е изключено и наказателно преследване срещу компанията.

Изследванията на агенцията за опазване на околната среда са показали, че по време на нормално шофиране автомобилите с дизелово гориво на компанията в страната замърсяват между 10 и 40 пъти над законово допустимия лимит. Фрапантните нарушения се появили след като Международният съвет по чист транспорт поръчал изследвания за емисиите в реални условия за дизелови автомобили, сред които Jetta и Passat, и ги сравнил с лабораторните цифри.

Volkswagen от години има проблем с щатския пазар. Миналата година марките на компанията отчетоха срив от 10% в продажбите, до 366 970 автомобила. 

Етикети:

Реклама

Коментари »

Винкела
23 септември 2015 - 13:28
1
У Перник са в дни на траур...
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »