Volvo смени изпълнителния директор

22 април 2015 - 11:05 |   Прочетена (6571) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Volvo обяви, че директорът на притежаваната от Volkswagen компания Scania ще е новият изпълнителен директор на производителя, като ще замени на този пост атакувания от всички страни Олоф Першон, който в продължение на близо четири години оглавяваше опитите на производителя на камиони да промени радикално ефективността си.

Групата, която се опитва да се бори за доминация на глобалния пазар, в конкуренция с германските Daimler и VW, обяви и по-добри от очакваното резултати за тримесечието, като оповестяването им бе с два дни по-рано от графика. Компанията съобщи и че ще търси външен партньор за IT бизнеса си.

Першон оглавяваше програмата за преструктуриране, насочена към съкращаване на разходите с 10 милиарда крони (1.2 милиарда долара) и повишаването на рентабилността, до нивата на конкуренти, като Scania.

Но с по-малко от година, до крайния срок на приключване на програмата, и при маржове, които са под нивата на които бяха преди стартирането на програмата, натискът над Першон от водещите акционери, включително фондът-активист Cevian се увеличават в последните месеци.

Председателят на борда Карл-Хенрик Сванберг, който само преди седмици даваше подкрепа за Першон и опровергаваше репортажи за смяната му, съобщи днес, че босът на Scania Мартин Лундстед идва, за да реализира следващия етап в историята на Volvo.

"След три години на фокусиране върху обновлението на продуктите ни, на вътрешната ефективност и преструктурирането, Volvo Group постепенно навлиза в нова фаза, на интензифициран фокус върху растежа и по-висока рентабилност”, казва Сванберг в изявление.

Въпреки масираните критики от акционерите, Першон донесе едни от най-добрите резултати за компанията в последното тримесечие.

Най-голямата публично търгувана шведска компания, която е и най-големият работодател в частния сектор на страната, отчете оперативна печалба от 4.6 милиарда крони, при 2.9 милиарда преди година.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »