Българите – с най-голям ръст в търсенето на жилища в Испания

24 май 2018 - 08:40 |   Прочетена (4124) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Все повече чуждестранни купувачи помагат за това броят на продажбите на жилища в Испания да нарасне до най-високите стойности от 2014 година насам, предава онлайн изданието propertywire, като се позовава на официалната статистика.

Испанският Имотен регистър отчита ръст от 13,4% в продажбите за първото тримесечие на тази година, което е най-високият темп на растеж от третото тримесечие на 2008.

Данните показват, че броят на чуждестранните купувачи е нараснал с 13,2%. 14% от всички покупки са на британци, следвани от германци и французи – с по 8%, белгийци – 7%, шведи и италианци – по 6%. Делът на китайските купувачи е 4%, а на руските – 3%.

Разбивка на търсенето показва, че с най-голям темп нараства търсенето от българи – с 16%, следвани от мароканци и украинци. В същото време, се свива търсенето от швейцарски граждани – с 15% и от французи – с 10%.

Според анализатора Марк Стъклин, спадът при швейцарските купувачи не е голям проблем, тъй като делът им е от едва 150 покупки за тримесечието. „Малка промяна в бройката на купувачите може да доведе до голяма процентна промяна, така че не можем да си вадим изводи от такъв тримесечен спад, макар като цяло покупките да са с 10% под нивата от 2016, когато швейцарският франк бе невероятно силен спрямо еврото“.

Според Стъклин по-значим е спадът при французите.

„Французите традиционно са вторите най-големи купувачи и спад от 10% е за отбелязване. Подозирам, че причината се крие в конституционната криза в Каталуния, испанският регион, който граничи с Франция, където французите традиционно са най-големият купувач, като за 43% от тях това е предпочитаният чужд пазар за второ жилище...“

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »