Цените на новите жилища в Китай продължават да падат

18 януари 2015 - 13:04 |   Прочетена (1682) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цените на новите жилища в големите китайски градове падат с 4.3% през декември, спрямо година по-рано, най-големият спад от старта на статистиката през 2011, показват изчисления на „Файненшъл таймс”.

Трайният спад на имотния пазар в Китай, който започна от старта на миналата година, създава проблеми в Китай и в глобален план, тъй като забавящият се растеж и нарастващия дълг в страната оказват отражение върху глобалния пазар на суровини.

Имотният и свързаните с него сектори имат дял от близо една четвърт от китайската икономика, а анализаторите очакват посоката да е низходяща през тази година, особено предвид факта, че огромният инвентар от непродадени жилища нарасна и през миналата година.

„Очакваме спадът на имотния пазар да продължи и през 2015, с нарастващи негативни рискове”, казва Уан Тао, главен икономист за Китай на UBS.

Позитивната новина, която много строителни фирми се надяват да се очертае като старта на поврат в сектора, е че през декември се наблюдава ръст в обемите на продажбите. Другата успокоителна новина е, че на месечна база спадът е по-малък, отколкото през ноември и през септември.

Пекин понижи лихвите през ноември за първи път от над две години и това, заедно с по-хлабавата регулаторна политика доведе продажбите до най-високите им нива за декември, откакто се води статистика, с ръст от 9% спрямо месец по-рано.

„Въпреки някои позитивни краткосрочни сигнали, настоящият спад на имотния пазар далеч не е свършил”, казва Ай Цзънвей, имотен анализатор и автор на книгата „Голямата рецесия на китайския имотен пазар”.

„Предвид огромния инвентар от непродадени жилища, неблагоприятните демографски тенденции и потенциала за дългови кризи в отделни региони, очаквам сривът да продължи поне до 2017, а вероятно и по-дълго, дори да наблюдаваме временни възстановявания”.

Голяма част от имотните проекти в Китай се финансират с кредити и страховете, че настоящото забавяне ще доведе до кризи в отделни региони, нарастват. Закъсалите за средства местни правителства са силно зависими от продажбите на парцели за да финансират базови услуги и голяма част от тях поеха огромно дългово бреме, използвайки земи и имотни проекти като обезпечение.

Инвестиционните компании на регионалните правителства в Китай трябва да изплатят дългове, достигащи матуритет за 1.4 трилиона юана тази година, според China Cheng Xin International Credit Rating, в която инвеститор е Moody’s.

Въпросните инвестиционни дружества са взели заеми за 1.6 трилиона юана миналата година, при близо 900 милиарда юана през 2012 и 2013.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »