Разминаването в цените между купувачите и продавачите на имоти в Испания е 23%

11 февруари 2014 - 14:18 |   Прочетена (455) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Офертите за покупка на жилища в Испания се разминават с продажните цени, обявени от собствениците, средно с 23% през 2013, което помрачава прогнозите, че имотният пазар на страната е достигнал дъно, пише Блумбърг, като цитира Idealista.com.

Купувачите са предлагали с 22% по-малко, от това, което продавачите искат в Мадрид и 23% в Барселона, сочат публикуваните днес данни на най-големия испански имотен портал.

В същото време статистиката отчете, че цените на имотите в страната поскъпват за първи път от третото тримесечие на 2010 година.

„Все още има разминаване между офертните и продажните цени, при имотите за които има официални данни”, коментира съоснователят на Idealista Фернандо Енсинар.

Подемът в инвестициите в имотния сектор в Испания и възстановяването на икономиката карат продавачите да се въздържат от понижаване на цените и да изчакват по-добри оферти.

Продажбите през ноември бяха с 16% по-слаби, спрямо година по-рано и с 4.1% по-малко спрямо октомври, показват данни на мадридския Национален статистически институт.

Някои от най-големите сделки на испанския имотен пазар бяха направени от базираната в Ню Йорк Blackstone Group LP, която през юли договори покупката на 18 жилищни блока в Мадрид за 125.5 милиона евро. Имотното подразделение на Goldman Sachs Group Inc и Azora Capital пък договориха през август сделка, при която платиха с 20% над офертната цена за 32 социални жилищни проекта, изкарани на продан от администрацията на Мадрид.

„Инвестициите, които виждаме в последните 6 месеца от чуждите фондове карат продавачите, които досега бяха отчаяни в опитите си да продадат имотите си и понижаваха цените, твърде оптимистични по отношение на възстановяването на имотния пазар”, казва професорът по икономика Хосе Гарсия Монталво.

„Продавачите отлагат продажбите и не понижават офертните си цени, защото очакват пазарът да се възстанови”.

Цените на жилищата падат по-бавно от нужното и това ще забави възстановяването, коментира професорът.

Инвеститорите са похарчили 4.93 милиарда евро за имотни активи в Испания миналата година, което е повече от двойно над цифрите от 2012 – от 2.32 милиарда евро.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »