Спад в цените на имотите в Испания, въпреки бума в лукс локациите

03 февруари 2014 - 10:56 |   Прочетена (1023) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Средните цени на жилищата в Испания падат с 10.2% на годишна база към ноември, според последните данни на съюза на нотариусите в страната, цитирани от Property Wire.

Данните показват, че средната цена в страната пада до 1166 евро за квадратен метър и е на 40% под пиковите стойности, достигнати преди кризата.

Продажбите също се понижават, като са с 22.2% по-слаби спрямо година по-рано, а ипотечното кредитиране се свива с 30.6%.

Ноемрийското понижение при продажбите, обаче, не е толкова лошо, колкото изглежда, според Марк Стъклин от Spanish Property Insight, който сочи, че това се дължи на изкривявания, предизвикани от фискалните промени, което деформира базата от ноември 2012, която е изкуствено висока, а не от това, че има срив в търсенето в момента.

Данните от брокерските агенции из Испания показват, че продажите растат, въпреки че отделни региони определено се справят по-добре от цялостния пазар.

Най-добре представящите се пазари традиционно са на Балеарските острови.

В Майорка, например, Balearics Sotheby’s International Realty, отчитат ръст в продажбите.

„2013 бе направо невероятна година в историята на имотния пазар на Балеарите. Според нашето изследване, само в Порт Андрач са продадени 16 вили, на цена от над 5 милиона евро всяка през годината, като най-скъпата е на цена 18 милиона евро“, казва Даниел Чавариа Вашке, управителен директор на Balearics Sotheby’s International Realty.

Той сочи, че в югозападна Майорка са продадени 25 вили с цена над 5 милиона евро, а за цяла Майорка бройката е 30.

„Предвид факта, че това е информация, събрана само от нашите собственици и брокери, е много вероятно бройката да е над 30. Това е рекорд“, казва той.

Той добавя, че типичният клиент на Sotheby’s International Realty в Майорка търси новопостроен или напълно обновен дом, в който може да се нанесе веднага. Именно този тип жилища доминират продажбите. Имотите, които се нуждаят от ремонт стават все по-слабо търсени, коментира Вашке.

Брокерът на скъпи имоти отбелязва и друга интересна тенденция през 2013, а тя е връщането на позицията на Порт Андрач като локация №1 за покупка на луксозни имоти. Само до преди няколко години лидерството бе поето от района Бендинат – Коста д`ен Бланес – Пуерто Порталс, само на няколко километра на запад от столицата Палма.

Проучването на брокерската агенция сочи, че през 2013 са продадени имоти за общо 250 милиона евро в Порт Андрач. Средната им цена на квадратен метър вече надвишава 9000 евро.

При отделните националности, германците доминират имотния пазар в Майорка, следвани от британците и скандинавците.

„Това, което е интересно е, че при запитванията, най-много бяха тези от британци – около една трета, докато германците бяха около 22%. Това вероятно е знак, че през 2014 ще продаваме повече на британци“, казва Вашке.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »