Южноафриканци купуват и The Mall на Цариградско

23 юли 2017 - 11:07 |   Прочетена (4821) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Южноафриканската инвазия на пазара на търговски площи в България продължава. Търговско-развлекателният център The Mall на бул. "Цариградско шосе" в София ще има нов собственик, става ясно от официално съобщение до медиите.

Купувач е базираното в Лондон дружество Hystead с активи за 460 млн. евро, в което акционери са южноафриканският фонд Hyprop (60%) и компанията PDI Investment Holdings (40%), контролирана от бизнесмена Луис Норвал (роден в Австралия и с бизнес кариера основно в ЮАР). Най-голям акционер в Hyprop е Пенсионният фонд на държавните служители в ЮАР (GEPF) с активи за 106 млрд. евро.

Сделката за The Mall е за 156 млн. евро и ще стане чрез дъщерното дружество на Hystead - Balkan Retail NV. Продавач е компания на гръцкия корабен магнат Виктор Рестис. Рестис купи The Mall през 2008 г. от френската компания "Карфур" и гръцкия й партньор "Маринопулос", още докато обектът беше в строеж (бел. ред. – в сделката не влизаше хипермаркета). Обявената тогава цена беше близо 200 млн. евро, но после стана ясно, че е имало предоговаряне до 152.3 млн. евро.

Сделката ще влезе в сила след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

От края на 2016 г. очакванията бяха друг южноафрикански фонд да купи The Mall - NEPI. КЗК дори одобри евентуалната сделка, но в крайна сметка Рестис е предпочел офертата на Hystead. Междувременно NEPI купи мол "Сердика Център" и офисите над него за 207,4 млн евро. А инвестиционният фонд MAS Real Estate, също от ЮАР, в партньорство с Prime Kapital придобиха "Галерия Бургас" и "Галерия Стара Загора" за 62 млн.евро.

The Mall е третият по големина търговски център в София след "Парадайз Център" и "София Ринг Мол". Разполага с приблизително 52 000 кв. м отдаваема площ и близо 200 наематели, сред които Inditex Group (Zara и още четири марки), Peek&Cloppenburg, H&M, Reserved, LC Waikiki, кино "Арена" и др. Молът понастоящем е отдаден на 99,7%, има множество заведения и развлекателна зона. Към сделката се включва и прехвърлянето на екип от 23-ма души със значителен опит в бизнеса, които да подсигурят запазването на добрия стандарт в управлението на мола.
"Придобиването на The Mall е продължение на усилията ни да притежаваме висококачествено портфолио от търговски центрове в Югоизточна Европа. The Mall отговаря на нашите стратегически инвестиционни изисквания по отношение на качество, разнообразие от магазини, местоположение в София и лидерство на пазара", споделя изпълнителният директор на Hyprop Питър Принслоу.

България привлича Hystead/Hyprop с ръста на брутния вътрешен продукт (БВП). Сделката е първата за фонда в държава от ЕС и цели да подобри цялостното му качество и профил. Първоначалната доходност на мола е приемлива и пазарно ориентирана за обект с такива характеристики.

Южноафриканците се очаква скоро да придобият и неработещия хипермаркет в The Mall, зает преди това от "Карфур" (бел. ред. - помещението е част от комплекса, но е с друг собственик). В момента, в който покупката е завършена, The Mall ще получи възможност да извърши основна реконструкция на зоната, като добави близо 14 000 кв. м отдаваема площ, увеличавайки общата площ на мола до 66 000 кв. м. След реновацията нивото на търговския център ще включва близо 30 нови магазина и супермаркет на площ до 4000 кв. м. Планираното обновяване предвижда изграждане на нова връзка към коридора на приземния етаж на The Mall чрез ескалатор.

Към момента фондът Hyprop притежава портфолио от имоти в ЮАР, в други африкански държави и в Югоизточна Европа: Delta City Podgorica (Черна гора), Delta City Belgrade (Сърбия), Skopje City Mall (Македония). Стратегията на Hyprop за Югоизточна Европа e да придобива водещи търговски центрове чрез Hystead.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »