Около 3000 панелени блока в страната са в процес на саниране

02 октомври 2016 - 17:09 |   Прочетена (3509) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Около 3000 панелени блока в страната са в процес на саниране в момента. Това обяви управителят на „Сен Гобен констракшън продъктс България“ инж. Снежана Семова в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Семова, за да бъде успешен проектът за саниране и повишаване на енергийната ефективност на наличните блокове в България, самата община трябва да има добре подготвени технически кадри, тъй като те трябва да съблюдават не само тръжните процедури, но след това и реализацията. Тя обясни, че общините са потърсили експертизата на съответните компании в тази посока.

               

„Направили сме няколко срещи, обучавали сме техните екипи. Не случайно, преди да стартира самият процес, заедно сме правили срещи със собствениците в съответните блокове", отбеляза инж. Семова.

По думите ѝ едно добро сътрудничество между бизнеса и местната власт ще бъде ключът към реализирането на този проект, който се очаква да приключи през 2018 г.

Националната политика за устойчиво развитие на градовете и околната среда е недостатъчна, коментира от своя страна управителят на ДИДПРОЕКТ арх. Иван Иванов.

По думите му, в Германия например, има безлихвени кредити, но никъде няма 100% финансиране от страна на държавата, както е в България.

Арх. Иванов обърна внимание, също така, че не се правят тестове и оценки дали санираните сгради функционират като енергийно-ефективни.

По думите му един от начините за постигането на устойчиво развитие на градовете е чрез икономия на енергия – не само в жилищните, но също така и в офис сградите. „Изкопаемите горива се изчерпват, така че освен да се обърнем към икономия на енергия или използването на такава от ВЕИ източници, нямаме друг избор. Това е бъдещето", каза той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »