Руски депутати и сенатори имат имоти в България

17 април 2015 - 17:10 |   Прочетена (1384) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Санкциите срещу Русия, лошите отношения със Запада и икономическата криза не станаха повод руските чиновници да се откажат от недвижимата си собственост в чужбина, пише РБК, цитирана от Дневник.бг. Даже обратното – много от тях са купили жилища зад граница, сочат декларации на членовете на администрацията.

Изданието посочва, че 25 депутати, 16 сенатори и петима министри са посочили, че притежават имоти в чужбина. От местната администрация в Москва това е само заместник-кметът по транспорта, който е собственик на 353 кв.м. жилище в Италия.
За сметка на това днес нито един от чиновниците в администрацията на президента не притежава имоти в чужбина. Миналата година Борис Титов, който отговаряше за правата на предприемачите беше собственик на жилище във Великобритания и имоти в Испания, но той вече не е част от администрацията.

РБК посочва, че през последната година няма особено промени в собствеността на министрите. Повечето от тях притежават просторни имоти, често над 200 к.м. в различни западни държави – Швейцария, Италия, Франция, Великобритания, Австрия, а съпругата на министъра на труда и социалната защита Максим Топлин има жилище и гараж в България. Според анализа на изданието сенаторите предпочитат Италия, където жилища и земи имат трима от тях. По двама има имоти във Франция, Черна гора и Естония.

Депутатите от своя страна имат други "географски приоритети". Шестима от тях имат недвижими имоти в Испания, трима – в Латвия. Наблюдава се обаче увеличение на народните представители, които купуват имоти в България – докато миналата година те са били двама, то новите имоти тази година са четири. Два апартамента с обща площ 104 квадратни метра е купила съпругата на заместник-председателя на парламентарната комисия по образованието Михаил Берулаев.

Други два апартамента с обща площ 122 квадратни метра са собственост на депутата Сергей Вострецов, който тази година влезе в Думата. Имотите били купени през 2011 г., при това "за много малко пари – двете жилища стрували колкото едностаен апартамент в не особено добър район в Санкт Петербург". Депутатът посочва, че жилищата му са малки, но са достатъчни за "летен отдих", тъй като почивките в България са "по-евтини, отколкото в Сочи".

Востерцов посочва, че и двата му апартамента са обвявани за продажба, но "в България има криза и никой не купува имоти". Той заявява, че не е получавал негласни заповеди да продава имотите си в чужбина и "не вижда нищо срамно в притежаването на такива".

Към България се насочват и членове на Съвета на федерацията. С малък апартамент в страната се е сдобил новият член на горната камара Евгений Алексеев. Други сред новите членове на Съвета на федерацията пък са си купили жилища във Финландия и Естония.

Някои депутати пък са се освободили от имотите си извън Русия. Така например заместник-председателят на парламентарната комисия по природните ресурси и екологията Михаил Слипенчук е продал имот от 600 квадратни метра в Конго. Сенаторите Владмир Литюшкин и Александър Тотоонов са продали апартаментите си в България.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »