"Мега мол Русе" е на път към банкрута

18 февруари 2014 - 08:37 |   Прочетена (8845) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

"Мега мол Русе" е възможно да тръгне по пътя на процедурата по несъстоятелност. В момента лондонският клон на банка "Пиреос" е внесъл иск за започване на такова производство в Русенския окръжен съд, пише вестник „Капитал”.

В края на януари в дружеството е назначен предварително временен синдик. Според последния публикуван отчет на "Мега мол Русе" АД към 2011 г. дружеството има кредит за над 41 млн. лв.

От информация в Търговския регистър се вижда, че лондонският клон на банка "Пиреос" е внесъл в Русенския окръжен съд искова молба за стартиране на процедура по несъстоятелност на един от първите молове в града - "Мега мол Русе", който отвори врати в края на 2010 г.

Причината са вземания по договори за кредит и за цесия. Банката настоява още за предварителни обезпечителни мерки, включително влизане на синдик в дружеството. В края на януари съдът излиза с определение по казуса, в което се казва, че са представени писмени доказателства, които доказват вземанията, както и че в съда се назначава предварително временен синдик, който ще трябва да надзирава дейността на мола и ще дава предварително съгласие за сключване на нови сделки.

Съдът е отхвърлил исканията на банката синдикът да поеме управлението на имуществото с мотив, че става въпрос за сериозно ограничение на дейността на "Мега мол" и вредите за него ще бъдат значителни, ако се окаже, че искането за стартиране на процедура по несъстоятелност е неоснователно. Решението може да бъде обжалвано и от двете страни на по-висока инстанция.

Пред русенския вестник "Утро" представителят на "Мега мол" Николай Дудев съобщава, че се водят преговори за прекратяване на процедурите срещу търговския център, тъй като активите му надхвърляли задълженията. До редакционното приключване представител на банката не беше открит за коментар, сочи „Капитал”.

"Мега мол Русе" беше открит преди три години. Той е с площ от 18 хил. кв. метра, като обявената инвестиция в него беше за 25 млн. евро. Първоначално инвеститори и собственици на проекта бяха русенската "Мегахим" и European Convergence Development Company Limited (ECDC), като собствеността е била разделена  поравно. В момента дружеството се управлява от офшорните компании "Синерджи маркетинг Лтд", регистрирана на Сейшелските острови, "И Си Ди мениджмънт лимитид", регистрирана на Каймановите острови, и кипърската "Асмита холдинг лимитид". Капиталът на дружеството е 5.2 млн. лв.

Последният публикуван отчет на "Мега мол Русе" в Търговския регистър е за 2011 г. В него се посочва, че компанията има дългосрочен кредит към Банка Пиреос - България, за над 41 млн. лв., като година по-рано е бил 38 млн. От финансовия отчет става ясно, че дружеството е получило дългосрочен инвестиционен кредит в размер на 24 млн. евро за реализацията на проекта. Срокът на усвояване е бил 30 септември 2010 г., но това не се е случило.

Към края на 2011 г. двете страни не са постигнали договореност за удължаване на срока на усвояване на заема. По всяка вероятност българската финансова институция е продала вземането си на лондонския клон на гръцката банка, който сега се опитва да получи обратно отпуснатите средства. Към днешна дата няма информация какво е задължението на фирмата към банката.

Според отчета на "Мега мол Русе" за 2011 г. компанията е приключила годината със загуба от 3.155 млн. лв. при отрицателен финансов резултат от 0.477 млн. година по-рано. Приходите са били 1.231 млн. лв., като са се увеличили почти двойно.

През миналата година в процедура по несъстоятелност влезе и един от големите молове във Варна - "Варна Тауърс", заради задължения по кредит и към доставчици.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »