Новото строителство в Китай продължава да поскъпва главоломно

20 януари 2014 - 11:09 |   Прочетена (8648) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цените на новите жилища в големите китайски градове отчитат ръст от над 15% на годишна база миналия месец, водени от ръста в Гуанджоу и Шънджън на юг, в очевиден признак, че ограниченията върху сектора, наложени от властите, не оказват никакво влияние на пазара.

В големите производствени центрове на Юга – Гуанджоу и Шънджън, цените скачат с по 20% на годишна база, в Шанхай ръстът е от 18%, а в столицата Пекин – с 16%.

Новите жилища поскъпват в 69 от 70-те големи града, обхванати от проучването на Националното статистическо бюро в Пекин.

Поне 10 града, повечето от които провинциални столици, затегнаха политиката по отношение на имотния сектор от ноември насам, като в Шънджън, Шанхай и Гуанджоу изискванията за минимално самоучастие за купувачите бяха повишени при покупката на второ жилище от 60 на 70%.

„Големите китайски градове определено ще приемат по-стриктни мерки за ограничаване на цените тази година“, казва Алън Цзин, базиран в Хонконг имотен анализатор на Mizuho Securities Asia Ltd. “Китай все още има отношение към скоростно растящите цени на имотите, иначе нямаше да ги има тези местни ограничения. Засега, изглежда не намират по-добър начин за справяне с проблема“.

При съществуващите жилища цените скочиха с 20% в столицата Пекин на годишна база през декември, а в Шанхай повишението бе от 14%.

Частните данни също показват, че няма признаци за охлаждане при имотния сектор в Китай. Декември е бил месецът с най-нисок темп на поскъпване на жилищата на годишна база, от 12%, по данни на SouFun Holdings Ltd., операторът на най-големия имотен сайт в страната.

Пекин, Шанхай и южните бизнес центрове Гуанджоу и Шънджън са четирите „града от първо ниво“, по дефиницията на националната статистика, като се характеризират с „високо ниво на международна бизнес активност, дълбоки корпоративни бази и добре развит пазар, като са най-ликвидните и прозрачни пазари в страната“, според брокера Jones Lang LaSalle Inc.

Въпросните градове може да наложат допълнителни ограничения, ако цените продължат да поскъпват твърде рязко, смята анализаторът на Standard & Poor’s Пъй Фу.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »