Естонците се боят от нов балон при жилищата

07 януари 2014 - 11:00 |   Прочетена (8425) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Естонците се боят от балонизиране на имотния им пазар. Пазарът в столицата Талин видимо се активизира в последните години. Спрямо 2011 година, например, продажбите на апартаменти са нараснали с 30%.

Анализаторите считат, че това възстановяване на имотния пазар е твърде скоростно и се опасяват от нов балон, пише Postimees.

 "Естония доста бързо се възстановява от предишната криза, а преодоляването на всяка криза е предпоставка за нова“, коментира пред изданието директорът на EfTEN Capital Виляр Аракас.

Анализаторът на Adaur Grupp Тъну Тоомпарк е убеден, че бумът на пазара е вече в ход, но касае не целия имотен пазар, както бе при предишното надуване на имотния балон, а само жилищния сектор и то предимно старото строителство.

Бумът в последните тримесечия доведе до ръст не само в продажбите, но и в цените на жилищата. През третото тримесечие (последното за което има данни) цените на апартаментите в страната отчитаха ръст от 12.7% на годишна база, а на къщите от 6.8%, показват цифрите на националната статистика.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »