Как мексиканската програма за позволим дом се превърна в горчив хап

09 декември 2013 - 11:00 |   Прочетена (6766) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Три години след като се предполагало, че трябва да е изпълнила мечтата си за жилище, на Марта Ороско вече й е писнало. Затворена в построен с държавни средства комплекс, наречен Парке Сан Матео, който е на два часа от работата й за 8000 долара годишно, като болнична секретарка в Мексико Сити, Ороско вижда само неспазени обещания и разруха около себе си, разказва Блумбърг.

Токът понякога спира с часове. Съседните къщи пустеят изоставени, със стотици, давайки на престъпниците все по-нарастващ контрол над комплексите.

Вонята на преливащата канализация се носи над комплекса. А остава и проблемът с транспорта. Сега Ороско шофира до работа, но одисеята преди това – маршрутка, влак, автобус й струвала 20% от заплатата.

52-годишната вдовица се опитва да напусне къщата си за 18 500 долара и да се пренесе с дъщеря си по-близо до Мексико Сити. Ако успее, ще се присъедини към армия от разочаровани собственици, преместили се в последните 10 години от изникналите като гъби нови градчета, изпълнили 31-те щата на Мексико.

Всички купувачи се записаха в правителствената програма, която осигуряваше построяването на милиони жилища. Комплексите ограждат всички големи градове на страната, от Веракруз и Мексико сити, до Тихуана.

Програмата, обаче, е катастрофа. Стотици, че даже и хиляди жилища са изоставени, след като купувачи, като Ороско стигнаха до заключението, че са твърде далеч от центровете на градовете. Строителите, чийто печалби бяха гарантирани от държавата, строяха жилища с доста по-бърз темп, отколкото позволяваха възможностите на общините да ги свържат с ВиК и електроразпределителните мрежи.

Делата в Европа

Обещаните училища така и не бяха построени. Сега строителите спряха изобщо строителството на тези комплекси, които се превърнаха в селски гета. Европейските банки, които помогнаха за финансирането на тази жилищна лудост, в момента съдят строителите.

Само през 2013, сриването на индустрията стопи 1.69 милиарда долара пазарна капитализация от трите най-големи строителя в страната: Desarrolladora Homex SAB, Corp. Geo SAB и Urbi Desarrollos Urbanos SAB. Търговията с акциите на Geo и Urbi бе спряна от мексиканската борса.

Всеки от трите строителя изпадна в неплатежоспособност по доларовите си облигации, много от които бяха купени от щатски инвестиционни фирми. Общите загуби по акциите и облигациите са на стойност от 3.95 милиарда долара към 4 декември, по данни компилирани от Блумбърг.

Тъй като повечето облигации бяха частно пласирани и не минаха през борсата, все още не се знае какви са пълните размери на загубите за европейските и щатските инвеститори.

Петно върху Пеня Нието

Жилищната криза е петно по обещаващото начало на 6-годишния мандат на президента Пеня Нието, който пое поста на 1 декември 2012.

„Като косъм в супата е“, коментира Ерик Конрадс, който управлява акции за 750 милиона долара на латиноамериканските пазари в ING Investment Management в Ню Йорк.

47-годишният Пеня Нието наложи радикални конституционни промени, за да повиши конкуренцията в телекомуникационния сектор и се опитва да отвори петролната индустрия на страната за повече инвеститори.

 Въпреки това при управлението му икономиката на страната стагнира. Финансовият министър Луис Видегарай постоянно променяше прогнозата си за растежа на БВП за тази година, като на 21 ноември последно я занижи до 1.3%, от прогноза за 3.5% в началото на годината. На 11 септември, Видегарай заяви пред депутатите, че строителният сектор е сред причините за забавяне на растежа.

Жилищната катастрофа

Сред губещите в мексиканската имотна катастрофа е и Pacific Investment Management Co., която управлява най-големия фонд за инвестиции в облигации в света. Pimco съобщи в доклада си от 30 юни, че инвестицията при мексиканските строителни фирми е отчасти причината за загубата за второто тримесечие при управляващия 1.6 милиарда долара Pimco Emerging Markets Corporate Bond Fund. (PEMIX).

Освен Pimco, загуби по акциите, облигациите, заемите и дериватите, свързани с мексиканския жилищен пазар претърпяха базираната в Лондон Barclays Plc, фондовете на BlackRock Inc., Citigroup Inc., базираната в Цюрих Credit Suisse Group AG и базираната във Франкфурт Deutsche Bank AG. Нито една от тези компании, обаче, не разкрива размера на пораженията по мексиканските си инвестиции.

„От привлекателен бизнес, стана бизнес, който ставаше все по-голям и по-голям и вземаше още и още заеми и изведнъж – музиката спря“, коментира Уилям Пери, портфолио мениджър в Stone Harbor Investment Partners LP, която управлява 55 милиарда долара в дълг на развиващите се пазари.

Barclays, Credit Suisse и Deutsche Bank заведоха през 2013 дела срещу строителите, обвинявайки ги, че са нарушили правилата по дериватните контракти или по заемите.

Barclays твърдят, че Urbi са пропуснали плащането на 3 милиона долара, дължими на 15 март, след като банката се принуди да прекрати суапово споразумение от 2010.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »