Къде е следващият нарастващ имотен балон?

28 октомври 2013 - 11:29 |   Прочетена (1990) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Цените на имотите на развитите пазари се възстановиха след кредитната криза от 2008, но все повече нарастват страховете, че на няколко пазара се формират имотни балони, пише CNBC.

Израел, Канада, Норвегия, Белгия, Австралия, Дубай, Хонконг, Лондон и Сингапур предизвикват опасения сред икономистите и анализаторите на имотния пазар. В Израел от 2009 досега имотите поскъпват с 40%, в Норвегия с близо 30%, а в Швейцария – с 20% за въпросния период.

Този бум в цените на имотите се дължи на относителната лекота, с която жителите на въпросните страни могат да получат кредит за покупка на жилище. След като централните банки, в т.ч. Федералният резерв на САЩ и ЕЦБ подкрепиха финансовите пазари с потоп от евтини пари, банките имаха изобилие от кредити за клиентите си. А тези заеми, като резултат, са с рекордно ниски лихви в повечето страни.

„Когато лихвите са толкова ниски, винаги има риск твърде много пари да отидат към активи, срещу които можете да теглите заем“, коментира Лиъм Бейли, партньор в глобалния имотен консултант Knight Frank.

Въпреки че повишенията в цените вероятно ще продължат и през 2014, през 2015 може да станем свидетели на пукането на много от тези балони, смятат икономистите на Goldman Sachs.

Това накара правителствата на много места да предприемат действия за охлаждане на имотния пазар. В Хонконг миналата година цените на жилищата скочиха до 13 пъти средната заплата, което направи града най-непозволимия пазар в света, по данни на Demographia.

Правителството се опита да охлади пазара, като увеличи налога за имотите, продаващи се над цена от над 2 милиона хонконгски долара.

„Политиците искат възстановяване на имотния пазар, но се плашат от опасността от твърде голямо поскъпване“, коментира Бейли.

Сингапурското правителство пък се опита да понижи внимателно цените, като обвърза съотношението на доходите на домакинствата с размера на кредита, който могат да получат.

Goldman Sachs демонстрираха с графика наскоро, че колкото повече се ускоряват цените на жилищата, толкова повече нараства вероятността за срив в идните пет години. На база на тяхната методология Израел, Германия и Швейцария са пазарите с най-голяма вероятност от срив в идните пет години.

Но ако се вземе предвид съотношението цени на жилищата/наеми (което показва кога хората се отказват от покупка, тъй като цените очевидно са твърде високи), то изглежда Белгия, Финландия, Норвегия и Канада са страните в най-голяма опасност от имотен срив.

За да бъде установено къде може да се пукнат балоните, си струва да се изследва търсенето и предлагането във всяка страна. Пикът в строителството на жилища обикновено е следван от пик в цените до няколко години.

Бумът в цените на жилищата в Израел се дължи на повишените международни инвестиции в страната, но и от историческа липса на предлагане на жилища.

Предвид това, че строителството в държавата е винаги „горещ картоф“ заради отношенията с Палестина, въпросът с предлагането едва ли ще бъде разрешен скоро.

В Канада, от друга страна, бройката на разрешителните за строителство на жилища е на исторически връх, а нивото на строителната активност предизвиква опасения от презастрояване.

Пазарът във Ванкувър, например, е „дърпан“ от силно търсене от азиатци, сочи Бейли.

„По-силен е от обикновено, но все още не изглежда балон“, коментира той.

Пазарите на имоти в Сидни и Мелбърн също се облагодетелстват от вливането на чуждестранни капитали.

В Лондон, пазарът в централната част на града е движен от чуждите купувачи, но извън центъра картината е съвсем различна и цените ще растат с далеч по-слаби темпове.

Дългосрочните ограничения по отношение на предлагането във Великобритания също ще предотвратят скорошно падане на цените в Лондон, смятат икономистите на Goldman Sachs.

 Дори някои от най-шумно пукналите се балони при кризата през 2008 бързо се помпат отново. Подобно на Лондон, Дубай се облагодетелства от статута си на спасително убежище, заради притока на пари от държавите в региона, възстановяващи се от Арабската пролет, както и от индийски инвеститори.

„Докато Фед изостави политиката на нулева лихва, пазарът в Дубай ще е възстановил огромна част от загубите си от пукането на имотния балон“, смята Кийт Джюкс, директор на валутните анализатори на Societe Generale.

„Здравословен не е думата, която ви изниква в мозъка, а за известно време монетарната лудост на Бен (Бърнанке) ще е универсалното извинение“, казва той.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »