Barclays очаква срив на цените на жилищата в Хонконг

28 октомври 2013 - 11:08 |   Прочетена (3268) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Barclays се присъединиха към UBS AG и Bank of America Corp, в прогнозите, че на имотния пазар в Хонконг предстои срив, като прогнозираха, че цените ще паднат с 30% от настоящите нива до края на 2015, благодарение на това, че растежът на доходите стагнира, а предлагането нараства, пише Блумбърг.

„Вероятно е да видим спираловидно пропадане на цените“, тъй като строителите и собствениците на жилища ще се преориентират към новите очаквания, пишат в днешен анализ Пол Лоури и Зита Цин, анализатори на банката.

Те поставят „отрицателен“ рейтинг на имотния сектор на Хонконг и добавят, че очакват цените на офисите да паднат с 20%.

Прогнозата на Barclays е по-крайна от тази на ред брокери, които понижиха прогнозите си за имотния сектор в Хонконг и предполага по-голям срив дори от този от 1998. Цените на жилищата в Хонконг нараснаха повече от двойно от началото на 2009 досега, заради рекордно ниските лихви и липсата на предлагане, което накара правителството да наложи допълнителни данъци и да затегне условията на кредитиране.

„Размерът на този спад се подценява“, пишат Barclays.

Анализаторите съветват инвеститорите да продават акциите на 8 от 14-те имотни компании, които аналитичния тим на банката следи, в т.ч. Sun Hung Kai Properties Ltd., втората по големина строителна компания в града, Swire Properties Ltd., New World Development Ltd. и Wharf Holdings Ltd.

Cheung Kong Holdings Ltd., контролирана от най-богатия азиатец, Ли ка-шинг и Hang Lung Properties Ltd., която реализира над 50% от приходите си извън Хонконг през първото полугодие, са единствените две акции на строителни компании, които Barclays препоръчват като удачна покупка.

Забавяне на продажбите

Hang Seng Property Index, индексът който следи 9 от най-големите имотни компании в града, отчита спад от 14% от пика си през януари.

През първото полугодие строителните компании в града са продали 4300 жилищни имота, най-малката бройка от второто полугодие на 2008, след като правителството удвои налога върху имотните сделки за над 258 000 долара през февруари.

За да компенсират спада в продажбите през първото полугодие, строителите ще трябва да свалят цените, за да привлекат купувачите, сочи анализът на Barclays.

Цените ще бъдат под натиск и заради факта, че наемите и доходите на домакинствата също достигнаха пик, а в същото време предлагането е на път да се повиши.

Губернаторът на града, който се радва на специален административен статут, Люн Чун-ин, обеща да увеличи предлагането на парцели за строителство, при идването си на власт през юли 2012. През януари той заяви, че частният сектор вероятно ще продаде 67 000 нови жилища в идните 3-4 години. Между 2008 и 2013 строителите в Хонконг завършиха едва 48 936 жилища, най-ниската бройка за 5-годишен период, откакто се води статистика от 1985.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »