Срив на имотния пазар в Китай може да доведе до местна "Арабска пролет"

05 март 2013 - 12:40 |   Прочетена (1611) |   Препоръчай (1) |   Коментари (1)

Притесненията, че жилищният пазар в Китай прегрява, се простират отвъд китайските власти, които наскоро обявиха нови мерки за охлаждане на сектора, пише CNBC. Ключови играчи в индустрията, включително босът на най-голямата китайска строителна фирма предупреждават за огромните рискове в сектора.

Уан Шъ, изпълнителният директор на Vanke, коментира за предаването на телевизия CBS „60 минути“ през уикенда, че китайският имотен пазар вече е в състояние на балон.

Китай отчита бум на имотния пазар в последните години, като цените в някои градове скочиха десеткратно, нещо което изтласка обикновените купувачи от пазара.

Според скорошно изследване цената на жилище в Шанхай е около 45 пъти по-висока от средната годишна заплата на жител на града.

Шъ добави, че ако балонът се спука, това би било катастрофа, като ще донесе бунтове от типа на „Арабската пролет“.

Имотите са сред най-популярните инвестиционни класове в страната, предвид волатилността на местната борса, така че един рязък спад в цените на жилищата ще донесе огромни загуби на милиони местни инвеститори.

Китайското правителство обяви в петък мерки, с които да спре спекулативното търсене и да стабилизира цените. То призова за по-стриктно прилагане на 20-процентовия данък върху капиталовата печалба от препродажбата на жилища и поиска от градовете при които жилищата поскъпват най-солидно да повишат самоучастията за купувачите на второ жилище, както и лихвите по ипотечните кредити.

Това изплаши инвеститорите и срина в понеделник подиндексът на борсата в Шанхай, включващ строителните фирми, с 9.3%, най-големият му еднодневен спад от 2008, на фона на прогнози на имотните анализатори за спад в цените на жилищата от до 10% в идните 3 до 6 месеца.

Перспективите пред имотния пазар в Китай имат сериозно отражение на пазара на ресурси и изобщо за растежа на втората по големина световна икономика. Инвестициите в имоти имат дял от 14% от БВП на страната.

Икономистът, специалист по Китай, Патрик Хованец, коментира, че огромната бройка предстоящи жилищни проекти е най-големият повод за притеснение, според него. Строителният бум в последните години доведе до появяването на цели „градове-призраци“ или напълно необитаеми цели квартали.

Съотношението между строящите се жилищни площи спрямо продаваните жилищни площи нараства, като през 2012 на всеки продаван кв.м. са се строяли още 4.4 кв.м, което е рекорд. Преди глобалната криза съотношението бе 3.9.

Дариуш Ковалчик, старши икономист за Азия на Credit Agricole, е сред тези, които не се притесняват от свръхпредлагането.

„Урбанизацията гарантира, че търсенето в градовете ще остане силно, защото всеки иска да се премести там“, вярва той.

Освен това, „правителството достатъчно умело въвежда мерки, които да не доведат до катастрофиране на пазара. Вероятно цените ще се стабилизират или ръстовете ще намалеят, но не  очакваме като централен сценарий срив на имотния пазар в Китай“, коментира той.

Според Рън Сянфън, икономист на IHS Global Insight, срив на имотния пазар в страната може да бъде причинен от 2 неща: значимо забавяне на икономиката и /или рязко намаляване на кредитирането.

„Това няма да стане скоро, но е риск, който нараства“, казва тя.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

76
05 март 2013 - 20:50
1
Чанос: Moody's и Standard and Poor's грешат за Китай
07 декември 2011 - 10:08|

Хедж фонд мениджърът Джим Чанос, който от доста време е скептик по отношение на китайския растеж, продължава да поддържа мрачните си прогнози за рейтинговите агенции Moody's и Standard and Poor's, като коментира, че „розовите“ им очаквания за дълговете на Китай само доказват неговите негативни възгледи за страната.

Знаменитият с късите си позиции спекулант коментира, че е озадачен от готовността на S&P, дъщерна компания на McGraw-Hill Companies да понижи рейтинга на страни като САЩ и голяма част от Европа, докато в същото време продължава да одобрява Китай и банките й.

„По отношение на това кредитните агенции наистина са в грешка“ – коментира Чанос, президент и основател на хедж фонда Kynikos Associates.

Рано във вторник S&P потвърди дългосрочния рейтинг на дълга на Китай на АА минус, само ден след като заплаши да понижи рейтингите на 15 страни от еврозоната, включително Германия, най-голямата европейска икономика.

Moody's пък има рейтинг Aa3, с позитивна перспектива за суверенния дълг на Китай.

Поне от година Чанос, който управлява 6 милиарда долара във своя фонд, трупа къси позиции срещу Moody's Investor Services и компанията-майка на S&P - McGraw-Hill.

Чанос, който е специалист в това да трупа пари, когато акциите падат, коментира, че имотният балон в Китай и непрозрачната политическа и икономическа система на страната заслужават по-голям контрол и цинизъм от страна на кредитните агенции.

Той има къси позици и срещу минните и строителните компании, които снабдяват Китай и залага и срещу акциите на част от китайските банки.

Търгуващите „на късо“ правят парите си като взимат назаем акции, с надеждата цената им да падне, което им позволява да купят същите акции на по-ниска цена и да приберат разликата, припомня Ройтерс.

Чанос, който през 1985 година основа Kynikos с 16 милиона долара, доби слава на Уолстрийт с навременната си прогноза за фалита на Enron преди десетилетие.

Оттогава най-популярният му обект на атаки е Китай, чиято икономика според него в крайна сметка ще се разбие, заради неустойчивия имотен балон.

„Това вече се случва“ – коментира Чанос, като визира спада в продажбите на нови апартаменти в страната, който на годишна база е 40% - „Всички са съгласни, че обемът на продажбите пада. Това е което видяхме и на места като Лас Вегас и Флорида преди срива, сделките просто замръзнаха“

„Заемаме къси позиции спрямо всеки свързан с имотния бум в Китай“ – коментира Чанос.

Отскоро той се е фокусирал върху китайските банки, които според него са направили и продължават да правят рискови заеми за милиарди, без достатъчно капитал.
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »