Хонконг излезе с поредни мерки срещу имотния балон

22 февруари 2013 - 13:59 |   Прочетена (1314) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Хонконг удвои данъка върху продажбите на жилища на стойност над 2 милиона хонконгски (258 000 щатски) долара и за първи път включи в обхвата на данъка търговски имоти, предвид това, че рискът от балонизиране вече се простира не само върху жилищата, но и върху хотели, магазини и дори паркоместа, пише Блумбърг.

Налогът вече ще е 8.5% от продажната цена за всички имоти, съобщи финансовият министър на Хонконг, Джон Дзан.

Хонконгският монетарен орган, местната централна банка, също затегна контрола върху ипотечните условия за търговските имоти и паркоместата.

Правителството увеличи мерките, така че да включват и търговските имоти, след като по-рано през седмицата стотици кандидати се явиха на търга за продажбата на хотелски стаи, продавани от компанията на милиардера Ли Ка-шин, Cheung Kong (Holdings) Ltd.

За последните четири години цените на жилищата в града се удвоиха, заради рекордно ниските лихви по ипотеките и притока на хора от Китай, както и заради липсата на ново предлагане.

„Този ход показва за пореден път решимостта на правителството да се справи с ръста в цените“, коментира Томас Лан, директор на анализаторите на Knight Frank LLP за Китай  “Това ще засегне луксозния жилищен сектор, както и инвеститорите в сгради и търговски имоти“.

Стойността на сделките в сегмента на магазините нарасна със 78% до 85 милиарда хонконгски долара през 2012, тъй като ограниченията на жилищния пазар накараха инвеститорите да търсят други имоти, сочат от водещия местен имотен брокер - Centaline Property Agency Ltd. Обемът е най-високият в историята на имотния сектор в страната.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »