Интересът на руснаците към ваканционни имоти у нас продължава

08 май 2014 - 14:16 |   Прочетена (7844) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Интересът на руснаците към ваканционни имоти у нас продължава въпреки кризата с Украйна. Те купуват имоти не само в морските ни курорти, но и в планинските. Това показва данните на "Бългериан пропертис" за първите три месеца на годината, обявени в четвъртък.

Морските имоти продължават да се радват на стабилен интерес, идващ традиционно най-вече от руски купувачи, но също така и от купувачи от други страни, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на "Бългериан пропертис". По думите и първите месеци на годината са били успешни и за продажбите на имоти в ски курортите. Въпреки увеличения обем сделки, обаче цените продължават да са под натиск и имотите поевтиняват.

В същото време пазарът на селски къщи се е свил наполовина и е концентриран около морето и големите градове, сочи анализът на "Бългериан пропертис".

Стабилен интерес към Слънчев бряг и морето

Към момента около 80% от купувачите по морето са руснаци. Техният дял леко намалява поради зачестилите покупки на купувачи и от други националности, сред които и българи, посочи Стойкова.

Най-голямо разнообразие от националности има по Северното Черноморие, а руснаците се концентрират в района на Слънчев бряг, Бургас и на юг – основно в Созопол и Лозенец, където зачестиха покупките на имоти в комплекси от най-висок клас, разположени на първа линия на цени между 1100 и 1500 евро/кв.м.

Средната цена на подобни имоти в Слънчев бряг за първото тримесечие на 2014 г. е 560 евро/кв.м,  по данни на "Бългериан Пропертис". Средната обща цена на закупените апартаменти е 32 100 евро. Бюджетите на купувачите в този сегмент остават без промяна.

Падащи цени в планинските курорти

Изминалият зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата, каза Полина Стойкова.

Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далеч от този по време на бума и не е достатъчен, за да оттласне пазара от дъното. Поради това цените на ски имотите продължават да пълзят надолу и през първите месеци на 2014 г., допълни тя.

Почти 100% от купувачите на имоти в Банско са руснаци, докато Боровец е почти изцяло доминиран от българи. Пампорово привлича български и руски интерес, а напоследък се забелязва интерес и от британци и други националности.

Най-много се купуват обзаведени студиа и двустайни апартаменти.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първите 3 месеца на годината по данни на "Българиан Пропертис" e 370 евро/кв.м., което е спад от 2.6% спрямо предходното тримесечие и спад на годишна база с 3%.

Бюджетите, които купувачите отделят за покупка в Банско, продължават да се свиват и през тази година са средно 22 500 евро.

Подобна е ситуацията и в Пампорово – там средната цена на продадените апартаменти също е 370 евро/кв.м.

Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт, като сделките се сключват на нива средно около 630 евро/кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти е най-висока спрямо останалите ски курорти – 37 250 евро.

Двоен спад в продажбата на селски къщи

Пазарът на селски имоти се сви значително в края на 2013 г. и остана с наполовина по-малко реализирани продажби в първите месеци на 2014 г. спрямо миналата година, сочат данните на "Бългериан пропертис".

Интерес привличат най-вече къщи около Бургас и Варна, както и близо до големи градове като Пловдив, Стара Загора и Велико Търново.

В много региони на страната към момента на практика липсва пазар за селски къщи поради това, че купувачи са основни руснаци и българи, а те търсят имоти най-вече около големите градове.

Средната цена на продадените селски имоти за първото тримесечие на 2014 г. е 16 560 евро. В районите около Бургас и Варна цените често надвишават 30 000 евро, а в Северозападна България около Плевен, Враца, Видин, Монтана се купуват къщи под 6000 евро.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »