Адрес: Жилищните имоти стават все по-достъпни

30 януари 2014 - 16:24 |   Прочетена (8481) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Все по-достъпни стават жилищните имоти за българите, сочат изчисления на АДРЕС Недвижими имоти, базирани на показатели като цена на кв. м, средна работна заплата и лихви по ипотечните кредити. Според данните на компанията в момента месечната вноска по кредит за средно жилище в страната с площ от 60 кв.м се равнява на около 49% или половин средна работна заплата.

В началото на 2013 година месечната вноска се е покривала от около 55% от средното за страната възнаграждение. Справка на тези показатели за периода преди 2009 година (2000-2009 г.) сочи, че месечната вноска в малка или голяма степен е надвишавала средната работна заплата на българите.

„Истината е, че жилищните имоти не са били по-достъпни от около 10 години насам", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на АДРЕС.

„Вероятно това е и една от причините да отчитаме сериозен ръст в активността на годишна база. Около 9% е ръстът в броя на сключените сделки за жилищни имоти в страната през 2013 г. в сравнение с предходната 2012 г. В София това покачване бе с около 10%, а активността в двата големи морски града Варна и Бургас нарасна с около 13-14%. В Пловдив се забелязва с около 15% по-голям брой сделки спрямо предходната година", допълва Павлов.

Друга отчетлива тенденция през 2013 година е покачването на сделки за по-големи имоти

Делът на закупените тристайни жилища през последните 12 месеца се изравни с този на двустайните апартаменти в страната, нараствайки с 50% спрямо 2012 г. И двата типа имоти в момента заемат по около 33% от всички реализирани сделки. Причината за това се корени в падналите цени и в по-ниските лихви на ипотеките, което в момента позволява покупка на тристайно жилище със същата инвестиция на средства, необходима за двустаен апартамент преди няколко години. От АДРЕС отчитат и покачване в дела на закупените парцели, както и лек ръст на продадените многостайни апартаменти. Раздвижването на луксозния сегмент се очаква да е сред тенденциите, които ще бележат пазара през 2014 година.

Цялостно стабилизиране на цените на жилищните имоти отчитат още от АДРЕС за изтеклата година. В някои градове, сред които и София, дори се наблюдава покачване на нивата, макар и в рамките най-много на 1%. Велико Търново, Стара Загора, Благоевград също са сред населените места, където цените на годишна база са скочили спрямо 2012 година. В останалите градове от страната спадът е минимален, най-често в рамките на 1 до 3%.

„В различни периоди от годината регистрирахме покачване на нивата в около 10 града, като в някои от тях отчетохме ръст дори на годишна база", коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър на АДРЕС. „Ако за 2012 г. средната стойност за столицата беше 652 евро, то през 2013 продажната цена се качи до 658 евро на кв.м", добавя Богданов.

По думите му обстоятелствата на жилищния пазар в момента разкриват сериозен потенциал за изграждане на ново строителство

За да се случи това обаче е необходимо българите да се почувстват достатъчно финансово стабилни. И към момента има сериозен интерес към нови, качествени имоти, с добро разположение и комуникативна локация. Според АДРЕС няма достатъчна наличност на този тип жилища и е въпрос на време те да бъдат изградени.

Изминалата година беше белязана от скъсяване на периода за сключване на сделка - около ½ от сделките бяха реализирани до 3 месеца, а близо ¼ от жилищата бяха купувани в рамките на 30 дни. Купувачите са добре информирани за пазара и усещат предстоящия недостиг на качествени жилища. Най-разпространеното желание на купувачите е за жилище до 50 000 евро в комуникативен район. Очакванията на АДРЕС за 2014 година е най-масовото търсене да стане за имот до около 55 000 евро.

Макар по-изгодната позиция да продължава да принадлежи на купувачите, отстъпките стават все по-малко значим фактор за пазара на жилища. Около 33% от сделките са сключени с отстъпка в рамките на 2 000 евро. Близо ¼ от имотите са реализирани без отстъпка, а компромис в цената, по-голям от 10 000 евро, постигат едва 10% от продавачите.

Водещите причини за покупка също се променят - около 83% от хората търсят имот, за да живеят в него, а 10% купуват с цел инвестиция, което е покачване с около 2-3% в сравнение с 2012 година. Според изчисленията на компанията отдаването на имот под наем носи доходност от около 5%, което, с оглед на средните лихви по депозитите от 4% и възможността за ръст на цените на жилищата, превръща отдаването в изгоден ход, посочват от АДРЕС.

Ключова причина за продажба остава необходимостта от пари - около 1/5 от продавачите решават да се разделят с имот с този мотив. Почти толкова голям е и делът на хората, които продават, за да купят друг имот. От инвестиция излизат около 13-14% от продавачите, а преместването е фактор за 15% от хората, сочат данните на АДРЕС. Мотивът, свързан с преместване, е валиден за 5 пъти повече хора към момента с сравнение с периода 2009 - 2011 година. Динамика се вижда и при тези, които продават, за да купят.

Пазарът на жилища бе катализиран и от поведението на банките

Изгодните лихви и достъпността на ипотечните кредити улесниха решението на много хора да пристъпят към покупка на имот вместо да държат парите си на депозит. Делът на кредитите, изтеглени с цел покупка на жилище, не се промени драстично през 2013 година, но все пак се забелязва раздвижване в позитивна насока, посочват от АДРЕС. Сравнение в дългосрочен план отново показва, че сделките с пари в брой трайно намаляват, но се запазват около 70% от всички, а в периода 2009 - 2011 г. тези сделки са заемали дял от 82%.

Опасенията, че политическата ситуация може да повлияе значително на пазара на недвижими имоти, като цяло не се сбъднаха. Мотивът за покупка на по-голямата част от купувачите е да намерят дом за живеене, което превръща придобиването на имот в стъпка от първа необходимост. Макар политическите събития и протестите да накараха някои участници на пазара да отложат сделката, по-ниската активност бе факт само около месец след средата на юни.

По данни на АДРЕС има раздвижване и на пазара на бизнес имоти. Там цените са стабилизирани и това прави всички участници по-смели в действията им. Наблюдава се възраждане на малките бизнес сгради, а все по-голяма популярност набират магазините за специализирани стоки, продукти, произведени във ферми, биопродукти, здравословни храни, пекарни и други. Раздвижване има и по отношение на някои магазинни вериги, които търсят позиции в по-крайните квартали на столицата.

Стабилен е и пазарът на наеми през 2013 година

Средната стойност на най-търсеното жилище е около 300 лева. Този сегмент до известна степен беше раздвижен и от бежанската вълна през изминалата година. По-голямата част от бежанците бяха сирийски граждани, които могат да се разделят на две групи - младежи в група от 2-ма или 3-ма, които търсят работа и пребиваване в страната и търсят имоти от нисък клас. Другата група - семейства с деца, се насочват към по-големи жилища. Влиянието на бежанците на наемния пазар беше временно, тъй като по-голямата част от тях не разполагаха със средства за дългосрочно живеене под наем. Предпочитаните от тях райони са Център, Надежда, Овча купел, Обеля, Дружба, Люлин.

Очакванията на АДРЕС за 2014 година са свързани с покачване в активността с допълнителни 10%, като цените ще варират в зависимост от качествата на имота. Най-силно присъствие на пазара ще имат хората със стабилни доходи и спестени пари в брой. Лихвите по депозитите вероятно ще паднат допълнително, което ще направи покупката на имот в предпочитана стъпка. Очаква се да се появят и повече купувачи за инвестиция. Ако днес с тази цел жилище придобиват около 9% от хората, то през 2014 година техният дял може да достигне 15%. Друга очаквана тенденция е свързана с повишаване на броя на сделките с българи, живеещи в чужбина. Банките вече предлагат облекчени условия за тях и те все по-често предпочитат да се възползват от по-високия си доход извън страната в момента, за да купят имот в България.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »