Кадиров напомня на Москва кой е босът

26 април 2015 - 13:04 |   Прочетена (2321) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Въоръжените мъже са навсякъде в Грозни. Те стоят на ъглите на улиците, мотаят се в хотелските лобита и се перчат из моловете, с висящи от коланите им узита, пише „Файненшъл таймс” в своя статия.

Това са „кадировци”, бойци, които станаха полицаите на Рамзан Кадиров, лидерът на местните паравоенни формирования, станал лидер на Чечения, чрез пакт с руския президент Владимир Путин.

Отличителното черно облекло на кадировците, с лента с чеченския флаг на дясната и с руския флаг на лявата ръка, отразява начина по който руснаците гледат на Чечения днес: от база на конкурентни сили, до част от част от руската силова държава.

Напрежението между Москва и Грозни, обаче, излезе на преден план, след убийството през февруари на Борис Немцов, за което бяха арестувани трима чеченския служители от силите за сигурност.

Тази седмица, след като части на полицията на съседния на Чечения Ставрополски край застреляха чеченец в Грозни, Кадиров се почувства длъжен да припомни на Москва кой е босът в Чечения.

Той инструктира офицерите си: „Ако някой се появи на наша територия, без ваше знание, без значение дали е от Москва или Ставропол, ви нареждам да го застреляте”.

Чеченското правителство настоява, че полицията от Ставропол е действала като „платени убийци” и няма никакви документи за законно провеждана операция. Но агресивният отговор на Кадиров води до по-сериозен политически въпрос: режимът му може и да стабилизира разкъсваната от война Чечения, но не отслабва ли руската държава?

„Кадиров се опитва да изгради държава в държавата от много време”, казва Екатерина Сокирянская, експерт по Кавказ в International Crisis Group. “Той слуша единствено Путин и никой друг”.

Въпреки че останалите републики в Северен Кавказ споделят информация за ислямистките бунтовници, които навлизат в размирния регион, чеченското подразделение на ФСБ, наследникът на КГБ, отказва да го прави.

„Споделят каквото намират за необходимо с Москва, и оставят централата да прецени какво да изпрати там долу” – казва Марк Галиоти, експерт по руските служби за сигурност в Нюйоркския университет и автор на книга за чеченските войни.

Битката на чеченските управници – бойни командири, за правото им на специален статут, с останалата част на апарата по сигурността не е от вчера. Досега тяхното ставаше.

През 2013 Путин замени водещия си следовател в Чечения, след само седем месеца на поста, след сблъсък с чеченските власти. Сергей Бобров, генерал с множество отличия, част от Федералния следствен комитет, водеше твърде настъпателно разследването за убийството на три жени в чеченското село Гелдаген, дори и след като персоналът му получи заплахи по телефона.

Двама жители на Гелдаган казват, че селото влиза в района на влияние на Магомед Даудов, бивш боец под командването на бащата на Кадиров и настоящ премиер на републиката.

„Няма следовател, който да подготвя дело и да не се е допитал до Даудов какво да става”, казва единият от жителите на селцето.

Същата година Бобров бе отзован, а Федералният следствен комитет пусна няколко мъже, свързани с Кадиров, които бяха задържани от ФСБ, по обвинения в отвличания и мъчения на други чеченци в Москва.

В Чечения мнозина вярват, че именно Кадиров е наредил убийството на Немцов, само на няколко крачки от Кремъл, тъй като е вярвал, че това ще е в услуга на политическия му господар.

„Този човек се притеснява истински какво ще се случи с него, ако Путин го няма” – казва критик на правителството в Грозни, пожелал анонимност – „С критиките от Запада, икономическата криза и слуховете за спорове в кръговете около Путин, той осъзнава, че Путин няма да е вечно там. След като веднъж Путин изчезне, той губи всичко.”

Други виждат убийството на Немцов като резултат от вътрешни борби. В Грозни има спекулации, че както Даудов, така и Адам Делимханов, депутат в Думата и брат на командира на вътрешните войски в Чечения, имат амбициите да заменят Кадиров.

Истина или не, тези теории показват опасното естество и вградените рискове в путиновото решение на ситуацията в Чечения. Руският президент, обаче, не изглежда да споделя тези страхове.

Той смята Чечения за модел, който може да се приложи навсякъде. Миналия ноември той предложи на германския канцлер Ангела Меркел Украйна да омиротвори Донбаския регион, като го откупи с пари и автономия, както той е направил в Чечения.

Москва вкарва и други части на Северен Кавказ в линията на управление с драконовски мерки. През 2013 Путин замени лидера на Дагестан, който се опита да спре нарастващата вълна от ислямски бунтовници, с преговори с мюсюлманите салафити.

След смяната му Дагестан се саморазправя със салафитите, по метода на Чечения. Дагестанските власти започнаха да използват и методите на Кадиров за наказване на семействата на бунтовниците, с опожаряването на къщите и прогонването им.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »