Спестителите страдат от ултра ниските лихви, признава Драги

20 април 2015 - 15:36 |   Прочетена (2162) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Негативните последици от политиката на ултра ниски лихви, поддържана от централните банки в години след финансовата криза, са на фокус отново, след коментарите от хора като Лорънс Финк от BlackRock и от президента на ЕЦБ Марио Драги.

В коментар пред CNBC през уикенда от кулоарите на пролетното събиране на МВФ, Драги призна, че ниските лихви и наскоро стартираната програма за количествено облекчаване (QE) са засегнали спестителите и фондовете, в които те инвестират.

ЕЦБ стана поредната голяма банка, която стартира подобни мерки, в пореден опит да подобри ликвидността в еврозоната. Сред другите големи централни банки, които вече предприеха подобни програми, са Федералния резерв, британската Bank of England и Японската централна банка.

„Пенсионните фондове, застрахователните компании, те определено пострадаха от ниските лихви”, коментира Драги, в интервюто от Вашингтон, преди да добави, че и ред други политически ходове вероятно ще засегнат спестителите.

„Виждането ни за монетарната ни политика е базирано на мандата ни, който е да гарантираме ценовата стабилност... това е най-добрата услуга, която можем да направим за икономиката и за потребителите и спестителите. Ако предприемем различна политическа позиция, би значело в не по-малка степен да навредим на спестителите.”

Основните лихви в еврозоната, както и в САЩ и Обединеното кралство са на рекордно дъно. На база на тези лихви се определят лихвите по ипотечни кредити и спестовни сметки. По този начин, средата на ниски лихви може и да е добра за теглилите ипотечен заем, но означава, че спестителите страдат от ниското ниво на лихвите.

Коментарите на Драги идват след като Финк, основател и изпълнителен директор на BlackRock, коментира че централните банки не осъзнават какъв „хаос и огромна болка” причиняват на застрахователните компании, с ниските лихви. Той посочи, че тази хлабава монетарна политика в евро региона отблъсква застрахователните компании на BlackRock в Европа, от това да реинвестират в Германия и Швейцария.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »