Ядката, която измества коката в Колумбия

14 април 2015 - 20:25 |   Прочетена (2179) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

От десетилетия, ако не и столетия, жителите на Амазония в Южна Колумбия не са изкарвали нищо от ядките на кахая. Те го давали на стоката, използвали го да третират рани и рязали дървесината му за огрев.

Но преди няколко години, глобалната вълна от туристи довела такива, които открили, че жълтеникавото олио на богатия на протеини плод може да прави чудеса с кожата им. И внезапно кахаят се превърнал в горещо търсена суровина, оказваща се ключова съставка в кремовете срещу стареене, чиято цена достига 200 долара за унция (28.3 грама) в луксозните магазини на Лос Анджелис и Лондон, разказва Блумбърг.

Въпреки че повечето от плодовете идват от диви дървета, в отдалечени райони, вече израстват и нови плантации, в бедните части на Колумбия, които бяха по-известни с отглеждането на кока и с партизанските групи, борещи се с правителството.

Виталиано Ордонес, фермер, който разказва, че преди е давал плодовете на кравите си, продал осемте си животни, за да си купи 120 фиданки. Понеже само няколко са достатъчно зрели, за да плододават тази година, той събира всеки плод от двете стари дървета в малката му животновъдна ферма в Пуерто Рико, Колумбия, на 300 км югоизток от столицата Богота.

„Няма да оставя и един плод да отиде на пусто” – казва 70-годишният Ордонес. Всеки от плодовете, с големината на ябълка, има три семена, всяко от които е по-голямо от бадем. Той очаква да събере около 60 килограма от ядките тази година. Това може да му донесе 300 000 песос (198 долара), което е 50% от минималната месечна заплата в страната.

Бумът отчасти се дължи на Алберто Ярамийо. Въпреки че учените говорят за добродетелите на плода от десетилетие, именно Ярамийо, който е начело на базираната в Богота Kahai SAS, е човекът намерил пазар за олиото от кахай, след участия на търговски изложения и тестово проучване за ползата от продукта за кожата.

Kahai, която купува ядките от производители и събирачи, очаква да удвои продажбите си тази година.

Kahai на Ярамийо изпраща търсачи на мотори и бусове в провинцията, като по някога те пътуват над 250 км, в търсене на дърветата и събиране на ядките. По време на събирането на реколтата, от февруари до април, от едно зряло дърво може да се получат до 400 кг ядки.

Kahai плаща по 1000 песос за килограм, или 400 000 песос на дърво. Компанията стимулира и фермери, като Ордонес, да засаждат още дървета. Кахаят, който расте в части на Колумбия, Еквадор, Перу и Венецуела, отдавна е използван от индианците за лекуване на рани и за осветление и огрев. С отпадането на търсенето на дървото за тези нужди, то станало ценно за дървосекачите, предвид това, че достига 40 метра височина. Това обаче се променило при намирането на новото му приложение.

Продажбите на олио за защита на кожата на лицето нараства, което кара производители като L’Oreal SA и Procter & Gamble да предлагат нови природни съставки, от семена на грозде и каисиеви ядки до лавандула и риган.

В САЩ, където продажбите на козметични продукти в най-високия ценови клас не отчитат ръстове в последните години, сегментът на продуктите за лице се радва на 24-процентов ръст през миналата година, по данни на NPD Group.

Все още слабата, но не спираща да расте привлекателност на кахая е подпомогната от нарастващата популярност на други подобни съставки, като мароканското арганово олио, което се превърна в хит за производители като L’Oréal и Unilever NV, и в момента присъства при 14% от новите продукти за коса.

Кахаят съдържа ключови съставки за продуктите против стареене, като антиоксиданти и ретиноиди.

„Това ще е новата малка вълна”, коментира Джейми Шерил, която използва продукти с кахай в някои от продуктите за кожа Nurse Jamie, които продава в спа центъра си в Санта Моника.

„Винаги съм била фен на ретинола и аргановото олио, и търсехме начин да добавим (още нещо) към тези две съставки”.

Шерил, която участва с Парис Хилтън в риалитито “The Simple Life,” предлага унция от нейния „еликсир за лице” с кахай за 198 долара. Наборът й от три съставки против стареене в магазина на Harrods в Лондон, включващ кахай,се продава за 1050 лири.

Начинанието за производителите в Колумбия, обаче, не е безрисково. Въпреки че търсенето е „горещо” в момента, модите в козметиката често се променят бързо, а конкуренцията от други растения е голяма.

„По-скъпо е от повечето традиционни мазила”, казва Джуди Бийрлинг, мениджър от лондонската консултантска фирма Organic Monitor. “С увеличаването на наличността, обаче, очевидно цената ще става все по-малък проблем.”

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »