Нов проблем пред индийската икономика, този път лютив

15 август 2013 - 12:25 |   Прочетена (1870) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Опитите за подкрепа на закъсалата рупия може да свършат в сълзи, като от белене на лук, пише CNBC.

Индия, която и сега има ред проблеми, като рязкото поевтиняване на рупията спрямо долара, забавянето на икономическия растеж и изтеглянето на инвеститорите, не само от страната, но и от развиващите се пазари, като цяло, е изправена и срещу ръст в инфлацията, която през юли се изкачи до 5.79%, най-високият темп от пет месеца и над прогнозата на икономистите, които очакваха инфлация от 5%.

Инфлацията при храните нарасна до анюализиран темп от 9.5% през месеца, водена от ръста в цената на лука, който според Citi е поскъпнал с 34% през юни.

Цената на лука в Индия расте трайно в последните месеци, тъй като реколтата бе засегната от обилните валежи.

Колкото и да ни се вижда странно, волатилната цена на лука е основен фактор в падането на две правителства в Индия от 1980 насам, тъй като присъства в почти всяко индийско ястие, а има и вид хляб с лук, който е основна част от трапезата на по-бедните.

Но най-големият риск от ускоряването на инфлацията е, че тя интензифицира политическата дилема на Индия, коментира Вишну Варатан, пазарен икономист на Mizuho Corporate Bank.

„Можем да заключим от политическите ходове, че властите отдават приоритет на стабилността на рупията. Това е на върха на дневния им ред“, коментира Варатан.

„Пазарите, обаче, се чудят дали няма рано или късно тежестта да се премести върху подкрепа на растежа“.

Рупията губи 13% спрямо долара за последната година, като миналата седмица достигна ново дъно. Reserve Bank of India, централната банка, взе драматични мерки, влезли в сила от 15 юли, като реши да повиши краткосрочните лихви и да пресуши пазарната ликвидност, докато правителството се опитва да ограничи вноса на злато, сребро и други стоки, които не са от първа необходимост, както и търсенето на петрол, за да намали дефиицта по текущата сметка и да подкрепи рупията.

Вчера, централната банка повиши тези си усилия, като наложи ограничения в инвестициите на компаниите зад граница и възможността на гражданите да купуват недвижима собственост извън Индия. Икономистите определиха хода като капиталов контрол и заявиха, че този ход на властите може да изпрати сигнали на паника.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »