Икономист: Китай трябва да остави фалиращите да фалират

03 януари 2017 - 12:19 |   Прочетена (6104) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Китай отчете положителни данни за производствената активност тази седмица, но в системата има повече проблеми, които трябва да бъдат оправени, отколкото властите признават, твърди независим икономист.

Пред CNBC Анди Сие коментира:

“Не може да се фокусирате само върху свръхпроизводството, а да не се фокусирате върху правителствената политика по субсидиране на производството или върху финансовата система, която реално само “превърта” лошите кредити, за да ги кара да изглеждат работещи”.

“Китай разтяга този цикъл и се опитва да превърти всички лоши кредити, така че да не допусне никой да не банкрутира” - коментира пред бизнес телевизията икономистът.

Според него, китайското правителство трябва да спре да помага на индустрията, като субсидира инвестициите, тъй като това ще допринесе за увеличаване на свръхкапацитета, нещо, което допълнително се финансира от домакинствата, които продължават да помпат имотния балон.

“Трябва да оставите икономиката да се приспособи. Това означава, хората, които трябва да фалират - да фалират, а финансовата система да признае лошите кредити”.

Иначе се стига до разрушаване на покупателната способност на домакинствата и навлизане в порочен кръг. Индустриалният сектор пък никога няма да стане здрав, счита Сие.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »