Еврогрупата: Допуснаха се грешки при спасяването на Гърция

12 септември 2015 - 09:58 |   Прочетена (7472) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Гърция е изправена пред много предизвикателства по изпълнението на третия си спасителен пакет и бяха допуснати много грешки, както от европейците, които не овладяха кризата по “рационален начин”, така и от гърците, които прекалено дълго се съпротивляваха на спасителния план, е изводът на европейските финансови министри.

Те се събраха вчера в Люксембург, преди срещата на Еврогрупата днес, на която ще се обсъждат основните проблеми, съпътстващи региона, като забавилият се икономически растеж, безработицата и развитието на ситуацията в Кипър и Гърция.

Срещата е първата след хаотичното разпадане на преговорите през лятото, в пика на гръцката криза. Третият спасителен пакет за страната, на стойност от 86 милиона евро, в крайна сметка бе договорен през юли и ратифициран от няколко от европейските правителства, включително германското, през август.

Не всички финансови министри в Европа, обаче, са на мнение, че трети спасителен план е правилното решение за Гърция.

Министърът на финансите на Чехия Андрей Бабиш коментира пред CNBC, че начинът на справяне с гръцката криза е разубедил страната му да влезе в еврозоната.

Централноевропейската страна е част от ЕС, но все още не използва еврото.

“Всички знаеха, че Гърция е банкрутирала и че трябва да излезе от еврозоната, иначе проблемът отново ще е на масата след години, така че всъщност съм против влизането в еврозоната” – коментира центристът Бабиш.

“Трудно е да обясня на народа си, че трябва да гарантираме дълговете на Гърция. Гръцкият проблем бе решен политически, но това не е нито прагматично, нито рационално решение”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »