Рубини: Защо QE не действа

02 февруари 2015 - 19:27 |   Прочетена (979) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Неконвенционалните политики на централните банки, включително количественото облекчаване  (QE) не успяват да доведат нито до инфлация, нито до растеж, тъй като фискалното затягане на коланите продължава да оказва „хапещ” ефект, пише Нуриел Рубини в статия за Project Syndicate.

"Живеем в свят, в който има твърде голямо предлагане и твърде слабо търсене”, пише Рубини, песимистично настроеният икономист, известен с прозвището „Доктор Гибел”, който успешно прогнозира срива на жилищния пазар довел до Глобалната финансова криза.

„Последва дизинфлационен, ако не и дефлационен натиск, въпреки агресивното монетарно разхлабване”.

Причината цялото това разхлабване да не доведе до инфлация е, че икономическото възстановяване след 2008 е анемично, предвид „болезненото намаляване на задлъжнялостта”, след скоростното трупане на както публичен, така и частен дълг, коментира Рубини, който е професор в Нюйоркския университет.

Ред фактори попречиха на опитите да се използва монетарната политика за да се предизвика инфлация, коментира той, сочейки сред тях ограничената мощ на фирмите да вдигат цените и твърде многото свободна работна ръка, преследваща твърде малко работни места.

„Нарастващото неравенство при доходите, с преразпределението на доходите от тези, които харчат повече към тези, които спестяват повече, доведе до изостряне на дефицитите при търсенето”, казва Рубини.

Той отбелязва също, че имотни пазари при които бумът се превърна в спукан балон и нарастващите балони на други пазари също съставляват рискове. Освен това, падащите цени на суровините, отчасти заради забавянето на китайската икономика, също са сред причините за настаняването на дефлацията.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »