Коя е сделката на века за Марк Фабер?

20 януари 2015 - 22:45 |   Прочетена (1391) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

За тези, които познават Марк Фабер, автора на популярния бюлетин Gloom, Boom & Doom, едва ли е чудно, че най-добрата му идея за търговия за тази година е свързана със заемането на къса позиция. Но това, което е интересно е, върху какво се е фокусирал Фабер.

„Смятам, че хората ще се събудят накрая и ще си кажат, че ако могат да заемат къса позиция срещу централните банки, то това ще е сделката на века”, коментира швейцарецът днес пред CNBC.

Фабер добави:

„Централните банки са изключително изложени, заради цялата измама, която извършват”.

Той добави, че действията на централните банки са облагодетелствали и сега богатите, за сметка на средната класа и бедните, тъй като стимулират политики, които са повишили стойността на финансовите активи, а не на реалната икономика.

Фабер допълни, че действията на централните банки са много непрогнозируеми, становище, което придоби допълнителна тежест през последната седмица, след като Швейцарската централна банка шокира света и премахна тавана на франка спрямо еврото.

„Никога не сте сигурни – това е проблемът с централните бенки”, коментира той – „Там са професори, които не са работили и един ден през живота си”.

За да превърне тезата си в търгуема, Фабер посъветва за пореден път да купуваме злато.

„Мнението ми е, че когато накрая доверието в централните банки се срине, златото ще има потенциал от поне 30% за поскъпване, и то с лекота, и то тази година”.

Златото действително има добър ръст през 2015, поскъпвайки с над 100 долара за тройунция, и радвайки се на най-добрата си седемдневна серия от 2007 насам. Разбира се, скъпоценният метал е все още далеч от нивото от 1923 долара, достигнати през 2011.

За да извлечете максимална полза от потенциала на златото за поскъпване, Фабер посъветва покупката на акции на малки златотодобивни компании. Всъщност за него те са „единствените акции, които имат потенциал за солиден ръст оттук нататък”.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »