Водещ френски индустриалец: Франция трябва да се промени

02 януари 2015 - 13:47 |   Прочетена (888) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Водещ френски индустриалец коментира, че е по-лесно за френските компании да правят бизнес извън страната, отколкото в нея.

„Френските компании се справят много добре извън Франция и това е добър пример за това на какво сме способни”, казва Беноа Потие, изпълнителен директор на Air Liquide, френската индустриална група, имаща пазарна капитализация от 35 милиарда евро.

„А, защо не създаваме във Франция средата, която откриваме в останалия свят?”

Потие прави коментара пред Файненшъл таймс, на конференция и изложение в Париж, създадено да покаже технологичните постижения на страната.

Сред 200-те щанда, показващи изобретения, от роботи до машини с които можете да се татуирате сами, бе и щанд на Air Liquide, на което бе показано задвижвано с водород електрическо колело и една от първите две регистрирани във Франция електрически коли, задвижвани на водород.

Потие казва, че ключовите предизвикателства, пред които той се изправя, при правенето на бизнес във Франция, е липсата на гъвкавост на пазара на труда и данъчната система. Въпреки че не е честно да определяме Франция като „болният човек на Европа”, проблемът, който Франция трябва да разреши е да намери начин да бъде „по-динамична, да расте, да намери рецепта за това”.

„Трябва да приемем, че Франция се нуждае от промяна. Трябва да забравим миналото и да сътворим наново бъдещето.”, коментира Потие, който е председател на Европейската кръгла маса на индустриалците, която събира над 50 изпълнителни директори на мултинационални компании от Европа.

Според него компаниите в Европа са изправени пред много ограничения при правенето на бизнес. Особено нужен е за бизнеса съгласуван подход от страна на правителствата по отношение на климатичните промени и енергийната политика, а Потие настоява и за единен дигитален пазар в Европа.

„Това ще е една от ключовите теми на идните пет до десет години”, казва той.

През 2013 Air Liquide е реализирала половината от приходите си от 15.2 милиарда евро в Европа и по 23% в Азия и в Америките.

Потие приветства обявеният наскоро от Жан Клод Юнкер, председателят на Еврокомисията, инвестиционен план за 315 милиарда евро, но казва, че е притеснен от липсата на стратегически план зад него.

„Проблемът с инвестиционния план не е финансирането. Финансирането обикновено е вторият въпрос. Ако ние, като компании, трябва да реализираме план, никога няма да започнем като кажем на борда: ето как ще го финансираме”.

Потие сочи, че инфраструктурата и образованието може да са стратегически прироритети в плана на Юнкер, който включва гаранции за 21 милиарда евро, осигурени от Европейската инвестиционна банка и бюджета на ЕС, които ще бъдат използвани за да бъде набрано частно финансиране за новите проекти.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »