Как ще отговори Русия на санкциите?

07 август 2014 - 09:01 |   Прочетена (1113) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Европейският съюз затегна санкциите си срещу Русия заради украинската криза и в Москва тяхното въздействие вече се усеща. Оттам нататък неизбежно възниква въпросът какъв ли ще бъде отговорът на Кремъл, пита Дойче Веле.

Само преди месец руският министър на икономиката Алексей Улюкаев заяви, че западните санкции не биха могли да накарат руската икономика да коленичи. Той призна, че данъчните постъпления намаляват и съществува опасност от рецесия, но въпреки това Русия нямало от какво да се опасява.

Реалността обаче бързо опроверга министъра. На 3 август дъщерната авиокомпания на руския национален превозвач "Аерофлот"- "Доброльот" - обяви, че от следващия ден преустановява полетите заради санкциите на ЕС. В публикуванато прессъобщение пише:

"В условията на безпрецедентен натиск, оказван върху авиокомпания "Доброльот" от страна на европейските контрагенти, превозвачът е принуден да преустанови полетите и продажбата на билети". В частност е анулирано действието на договорите за лизинг, техническо обслужване и застраховка на самолетите, както и предоставянето на аеронавигационна информация. Московският ежедневник "Комерсант" отбеляза, че уверенията на политиците, че Русия може без големи усилия да се справи със санкциите, са се оказали "пълна заблуда" и ЕС за първи път е успял да демонстрира ефикасността на санкциите.

Възможностите на Москва

Като контрамярка Русия би могла да отмени предоставените права за полети над нейна територия за западни авиокомпании. Московският вестник "Ведомости" информира, че съответните министерства обмислят подобна мярка.

Според вестника, забраната за полети над руска територия би могла да струва на западните авиокомпании до един милиард евро и би дала предимства на азиатските авиопревозвачи в конкурентната борба. Руското въздухоплаване обаче също ще загуби от подобна мярка.

Заради отпадането на "Доброльот", акциите на националния превозвач "Аерофлот" паднаха в началото на седмицата със 7.8 процента. Ако бъде въведена забрана за полети на западните авиокомпании над Сибир, например, "Аерофлот" би загубил още повече пари. Таксите за прелитане над територията на Русия са важен източник на приходи за държавната авиокомпания.

Фактът, че страните от ЕС са зависими от руските петролни и газови доставки пък би могъл да съблазни Кремъл да използва петрола и природния газ като политическо оръжие. "Само че това не е толкова просто", казва пред Дойче веле експертката по енергийните проблеми Клаудия Кемферт. "Въпросът е дали Русия има право да изисква по-високи цени, при положение, че има действащи договори. Те са дългосрочни и в тях цената е фиксирана." С подобна мярка Кремъл може да навреди значително на западните икономики, но и сам ще пострада тежко - тъй като най-голямата част приходите на Русия идва от продажбата на суровини.

От "хигиенни" съображения?

Поне в един сектор руснаците показаха, че могат да отговорят подобаващо - Русия забрани вноса на плодове и зеленчуци от Полша. Полската икономика няма да се срине, нито пък руснаците ще гладуват. Но това е сигнал, че Москва ще се бори.

Поучителното в случая е, че не става дума за бойкот в класическия смисъл на думата. За да инициира забраната за внос, Москва изпратила контрольори на хранителните продукти и те дълго и интензивно изследвали доставките от Полша, докато намерили претекст за забраната "от хигиенни съображения". По същия начин Москва процедира и с балтийските страни и Грузия. Въпреки всички заплахи и апокалиптични сценарии за хранителните продукти, услугите и газовите доставки, представителите на германската икономика са уверени в едно. "Германската икономика няма да се срине, дори ако бъде преустановен целият износ за Русия", казва Тобиас Бауман от Индустриалната и търговска камара.

Шахмат като по време на Студената война

По време на Студената война руснаците са източник на сериозни опасения за западните преговарящи. Американците, например, установяват не без възхищение, че руските им контрагенти мислят като шахматисти - винаги с два до три хода напред. Сега е ред и на бившия офицер от КГБ Владимир Путин да покаже дали и той е "шахматист".

По всичко обаче изглежда, че Кремъл предприема засега само елементарни ходове. Вашингтон призова европейците да въведет още по-сурови санкции срещу Русия. Но до момента само руските контрольори на храните са отговорили с контармерки. Те били открили "опасни за здравето" съставки в американския бърбън. И сега Вашингтон може би трябва да се подготви за забрана на вноса на американско уиски в Русия.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »