Защо фонд мениджърите не искат Apple?

22 юли 2014 - 13:37 |   Прочетена (2087) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Apple, акция, която преди време нямаше как да бъде пропусната от взора на фонд мениджърите, вече все по-трудно намира място сред избора им.

Акциите на технологичния мастодонт поскъпват със 17% от началото на годината, но компанията остава една от най-подценените сред големите портфолио мениджъри, сочи доклад на Goldman Sachs.

Част от причините за липса на ентусиазъм са свързани с това, че Apple Inc вече не изглежда старата „гореща” и растежна компания, казват фонд мениджъри. Тя не е излизала с истински ново устройство от iPad през 2010. През 2012 компанията започна да изплаща дивидент, типично признак на това, че скоростният растеж е зад теб.

Компанията трябва да оповести резултатите си за второто тримесечие по-късно днес. Уолстрийт очаква приходи от 38 милиарда за юнското тримесечие, или ръст от 7.5% спрямо година по-рано. Apple ще даде и прогноза за настоящото, като средната прогноза за него на аналзаторите е за ръст от 8% до 40.4 милиарда.

Печалбата на компанията идва основно от iPhone бизнеса, който е изправен срещу силна конкуренция от Samsung и цяла армия от производители от Китай, водени от Huawei и Xiaomi, които разграбват пазарен дял, особено в Азия, с евтини, но и добри устройства.

„Компанията е в срив по отношение на представянето на нов продукт от известно време, и въпреки че все още расте, в момента се превръща повече в компания, при която може да се търси стойност, отколкото растеж”, коментира Скип Ейлсуърт, мениджър във фонда Hennessy Technology.

Ейлсуърт признава, че е държал акции на компанията за 12 от последните 15 години, но че в момента няма, понеже компанията няма нови продукти, които могат да върнат устойчиво високите темпове на растеж.

„Растежът им не изглежда така вълнуващ, при положение, че можем да купим компании, които растат с по 15-25%”, коментира той, допълвайки, че държи позиции при компании като SanDisk и Netflix, като и двете имаха над 10-процентов растеж през последното тримесечие.

Apple е най-голямата компания в портфолиото на управляващия 622 милиона долара фонд Buffalo Growth Fund, чийто мениджър Крис Картър очаква смартфон бизнесът на компанията да продължи да осигурява устойчив ръст на печалбата.

Но и Картър отчита, че забавящият се растеж на Apple в последните години е фактор, който „потенциално прогонва част от мениджърите, търсещи растеж”, докато дивидентът „вероятно не е достатъчен да привлече тези, които търсят стойност”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »