БМС предупреждава за неминуемия глобален ръст при лихвите

30 юни 2014 - 10:30 |   Прочетена (804) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Предвид опасенията за ултра хлабавата монетарна политика и отражението й върху глобалната икономика, от Банката за международен сетълмент (БМС), сочат друг аспект на проблема: предстоящия ръст при лихвите.

Промяната към по-затегната монетарна политика може да създаде „порочен кръг”, сочи базираната в Базел организация на централни банки, в годишния си доклад.

„Независимо от опитите за комуникация между централните банки, излизането (от тази монетарна политика) едва ли ще е гладко”, коментират от БМС, една от малкото организации, които предупреждаваше за кризата през 2008.

От организацията предупреждават, че опитите да бъдат подготвени пазарите, като централните банки са прозрачни, по отношение на политическите си намерения „могат неизбежно да доведат до това участниците да се заредят с повече увереност, отколкото централните банки се опитват да предадат”.

„Това може да окуражи допълнителното поемане на риск и да посее семената на още по-рязка реакция. Нещо повече, даже централната банка да е наясно със силите, които действат, тя може да се окаже с вързани ръце, от страх да не ускори именно резките корекции, които се опитва да избегне”, сочат от БМС.

След кризата от 2008 централните банки намалиха рязко основните си лихви, близо до нула, драстична монетарна политика, насочена към стимулиране на кредитирането и нормалния паричен поток.

Щатският Фед, Английската централна банка и Японската централна банка пък стартираха програми за изкупуване на активи, при които купуваха държавни ценни книжа в огромни количества. Това доведе до понижаване на доходностите по тези ДЦК до исторически дъна, позволявайки на правителствата да се финансират изключително евтино.

Фед в момента е в процес на намаляване на размера на покупките, а инвеститорите очакват лихвите да започнат да се нормализират в средносрочен план.

Английската централна банка пък обърка пазара по отношение на намеренията си за повишаване на основната лихва. Смесените сигнали на банката накараха водещ монетарен експерт да каже, че АЦБ прилича на „ненадеждно гадже”.

Но въпреки объркващата картина, БМС предупреждава, че нещата ще станат много по-лоши, ако централните банки забавят връщането към нормалните измерения на монетарната политика.

„В контраст на това, което често се твърди, централните банки трябва да отдадат особено внимание на рисковете да излязат твърде късно и твърде постепенно. Както показва опитът от миналото, огромният финасов и икономически натиск ще забавя излизането. Ползите от хлабава монетарна политика може да изглеждат осезаеми, особено ако се съди по финансовите пазари, но цената, за нещастие, ще стане ясна с времето и в ретроспекция”.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »