Нарастваща заплаха за Samsung...и тя не е Apple

26 юли 2013 - 12:13 |   Прочетена (3172) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Samsung Electronics, засегнат от отслабващото търсене при ключовото му подразделение за мобилни телефони, трябва да удвои усилията си на най-бързорастящите световни пазари на смартфони, или рискува бизнесът му да се свие допълнително, коментираха днес анализатори.

Местните производители на смартфони в Китай и Индия скоростно подобряват качеството на най-евтините си модели, и могат да се превърнат в истинска заплаха за най-големия световен производител на смартфони, ако той не действа бързо.

„В момента, Samsung не таргетира този сегмент. Но не могат да си позволят да го игнорират“ – казва Аджай Сундер, старши директор в ICT Practice, Frost and Sullivan.

"Китайските и индийските производители имат модели от по 100-200 долара и това са нелоши смартфони“, добавя Сундер, визирайки компании като китайските Huawei и Lenovo и индийската Micromax. "Samsung все още няма солиден поток от модели на тези средни продажни цени“.

Анализаторите прогнозират, че търсенето на скъпи смартфони ще достигне „равнина“ в идните месеци, предвид високия процент на проникване при този сегмент на развитите пазари.

Проникването при смартфоните на развитите пазари е 75-85%, по данни на Citi, като прогнозите са, че през 2014 ще има насищане на пазара.

Акциите на Samsung отбелязаха понижение от 0.9% днес, след като компанията обяви резултатите си за второто тримесечие. Фирмата обяви нетна печалба от 7.7 трилиона вона (7 милиарда долара) за тримесечието, при 5.05 трилиона година по-рано. Резултатът е в унисон с прогнозите, но печалбата от мобилния бизнес пада на годишна база.

„Реакцията на пазара ни казва, че Samsung бяха малко бавни по отношение на коригиране не стратегията им на смартфон пазара, която се променя в момента“, казва Том Канг, управителен директор за мобилните устройства в Counterpoint Technology Market.

Конкуренцията между производителите на смартфони се нагорещява и пазарът започва да се пресища, обяснява и Рамон Ямас от IDC.

 "Те бяха доста агресивни при премийния сегмент, но трябва да променят фокуса си върху средния сегмент в момента. Те трябва да създават телефони, които са евтини, но улавят желанията и въображението на потребителите на развиващите се пазари“.

Етикети:

,

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »