Лондонските фонд мениджъри предупреждават за покачващите се лихви

01 май 2018 - 18:58 |   Прочетена (3546) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Пазете се от повишаващите се доходности по ДЦК-тата, следете за поскъпването на долара и стойте далеч от кредити.

Това са някои от основните опасности, около които се обединяват мненията на водещи фонд мениджъри от Лондон, анкетирани от Блумбърг.

Това са хора, които управляват огромни портфейли на финансови пазари, разклащани от затягане на монетарните политики от централните банки, заплахата от търговски войни и опасения, че глобалният растеж е отминал пика си, припомня агенцията.

В седмицата, когато доходностите по 10-годишните щатски ДЦК преминаха за първи път 3-те процента от четири години насам, а доларът се покачи до най-високите си стойности от януари, Блумбърг се допитва до 20 водещи трейдъри и парични мениджъри от лондонското Сити.

Огромната част от базираните в Лондон фондове очаква поскъпването на долара да продължи в идните седмици. Но са разделени по въпроса дали това е дългосрочен вододел или просто краткосрочна тенденция.

Това личи и от по-широкия пазар: данните на Комисията за търговия със стокови фючърси показа, че нетните нетърговски позиции остават негативно настроени за поскъпването на долара, дори предвид поскъпването му напоследък.

„Биковете“ при долара ще останат окуражени от развитието при доходностите по щатските ДЦК, които са повлияни от политиката на затягане на Фед. Корелацията между доходността по 2-годишните съкровищни бонове и долара се завърна, след като бе негативна през февруари и март за първи път от повече от година.

Доларът поскъпна срещу всички основни валути днес, в момент когато всички европейски валути, от еврото до злотата и кроната поевтиняваха. Това означава, че нивото на индекса Bloomberg Dollar Spot е над 200-дневната си движеща се средна за първи път от почти година.

Базираните в Лондон хедж фонд мениджъри залагат и на разпродажбите при ДЦК-тата, водени от тези с по-дълъг матуритет. Т.нар. сектор на реалните пари не е толкова убеден в това. Ключово опасение при първите е, че инвеститорският апетит за ДЦК-та намалява, на фона на бума в емитирането им от финансовото министерство (хазната). Като резултат, лондонските мениджъри следят внимателно търсенето на аукционите, организирани от щатската хазна.

Дебатът ще се разгорещи след утрешното изявление от страна на щатското министерство, което се очаква да обяви по-големи аукциони, във всички матуритети. Залозите са, че предвид огромното количество, САЩ в крайна сметка ще се принуди да изтегли по-голямата част от емисиите в дългосрочната част на дълговата крива, нещо от което досега се въздържаше.

Има сериозно разделение при лондонските мениджъри и по отношение на акциите. Хедж фонд мениджърите, които традиционно реагират по-бързо на промените в макроикономическата обстановка, се по-песимистично настроени от по-бавно движещите се мениджъри на реални пари.

След рекордните показания от 29 януари, индексът MSCI All-Country World, следящ акциите на големи компании от цял свят, пада със 7%, повишавайки страховете, че идва краят на дългосрочния бичи пазар. Има страхове и че технологичният сектор, който доминира щатските борси, е надценен и губи скорост.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »