BlackRock: Инвестирайте в биткойн, само ако сте готови да загубите всичко

27 февруари 2018 - 11:07 |   Прочетена (7617) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Инвеститорите трябва да обмислят възможността за инвестиция в криптовалути, като биткойн, само ако са готови да изгубят всичко, се казва в ежеседмичния доклад на BlackRock Investment Institute.

„Виждаме криптовалутите, като нещо, което ще добие широко разпространение в бъдеще, с узряването на пазарите. Но в момента те могат да са обект на инвестиция само от тези, които „имат стомах“ да преглътнат потенциално пълните загуби“ – пише в доклада Ричард Търнил, шеф на глобалния анализаторски екип на BlackRock.

Търнил отбелязва високата волатилност на криптовалутите, фрагментираните пазари и липсата на регулация.

„Не виждаме начин скоро да станат част от инвестиционните портфолиа.“ – коментира той, сочейки, че волатилността при криптовалутите кара щатските акции от времето на глобалната финансова криза да изглеждат като в пълен покой.

Криптовалутите не успяват да предпазят инвеститорите от резките спадове в цените на акциите, допълват от инвестиционния мениджър. Тезата на много поддръжници на криптовалутите е, че те имат ниска корелация с традиционните активи.

„Дигиталните валути нямат способността да намаляват риска от спад при портфолиото, в период на пазарен стрес, като флаш-крашовете от август 2015 и февруари 2018“ – коментираше наскоро в доклад Джон Норманд от J.P. Morgan Securities.

Търнил очаква криптовалутите да преодолеят сериозни предизвикателства, преди да получат по-широк прием.

Той сочи, че блокчейн технологията, която е в основата на криптовалутите, трябва да преживее „мащабна промяна“ в софтуерното си развитие, за да получи по-широка подкрепа. Регулаторите вероятно ще трябва да изиграят голяма роля в тази промяна, казва той. Според него ще се появи глобална регулаторна рамка за криптовалутите, потенциално по време на срещата на Г-20 през март.

BlackRock управлява активи за 6.28 трилиона долара и е най-големият глобален мениджър на активи.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »