Филипинската централна банка опита да спре пропадането на песото

14 август 2017 - 09:35 |   Прочетена (8501) |   Препоръчай (1) |   Коментари (0)

Филипинската централна банка се опита в неделя да успокои нервите на валутния пазар, след като песото се срина до 11-годишно дъно, като заяви, че „няма свободно падане при валутата“ и успокои, че ще я брани срещу прекомерна волатилност.

„Нека се успокоим“, заяви управителят на Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP) Нестор Еспения в изявление, неглижирайки срива в курса на валутата, който в петък пропадна до нива от 51.08 песос за долар, най-ниското от август 2006.

В петък повечето валути на развиващите се азиатски икономики отчетоха понижения, след масовите разпродажби от инвеститорите на по-рискови активи, ход повлиян от политическото напрежение между САЩ и КНДР.

„Не очакваме да има свободно пропадане, заради икономическите фундаменти. За разлика от предишни пъти те са солидни и много силни. Това личи от инвестиционния клас на рейтинга ни“ – коментира гуверньорът.

Според него е естествено песото да покаже волатилност, тъй като то се нагласяло към пазарните условия и „краткосрочната несигурност“, породена от геополитическото напрежение.

Еспения заяви, че централната банка е готова да използва огромните си резерви за да играе стабилизираща роля на пазара.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »