Сорос призна, че този път не е залагал срещу лирата

27 юни 2016 - 12:47 |   Прочетена (6415) |   Препоръчай (2) |   Коментари (1)

 Джордж Сорос, милиардерът, чийто ход срещу британската лира през 1992 влезе в аналите на хедж фонд индустрията, заяви, че не е повторил залога срещу валутата, преди рекордния й срив от петък.

Нещо повече, Сорос е имал „дълга“ позиция при лирата, преди вота на страната за излизането й от ЕС в петък и не е „спекулирал срещу валутата, очаквайки страната да остане в съюза“, се казва в изявление на говорителя му от днес.

„Заради цялостно негативните му очаквания за пазарите, обаче, той реализира печалби от други инвестиции“ – се казва в изявлението.

 В дните преди вота, който беляза раздялата между островната държава и ЕС, Сорос предупреждаваше, че лирата може да се срине с над 20% спрямо долара, като добавяше, че гласоподавателите подценяват цената на Брекзит-а.

 Лирата изгуби 8.1% от стойността си в петък, падайки до най-ниската стойност от три десетилетия. Днес валутата поднови поевтиняването си.

«Сега, катастрофалният сценарий, от който мнозина се опасяваха, се материализира, правейки разпада на ЕС почти неизбежен» - коментира в есе от 25 юни Сорос, на страниците на Project Syndicate. “Последствията за реалната икономика ще са сравними само с тези от финансовата криза от 2007-8“.

 Сорос доби знаменитост, като фонд мениджър, със залога си от 1992 срещу лирата, като реализира нетна печалба от 1 милиард долара, залагайки на това, че британската централна банка ще трябва да обезцени лирата.

Сорос коментира в статия за Гардиън от миналата седмица, че е имал късмета да облагодетелства инвеститорите в хедж фонда си, за сметка на английската централна банка и правителство.

 „Великобритания може и да се, а може и да не се облагодетелства в дългосрочен план от напускането на ЕС, но икономиката и народът й значително ще пострадат в краткосрочен и средносрочен план“ – написа в есето от 25 юни Сорос – „Финансовите пазари вероятно ще продължат да са в хаос, докато се договаря дългият и сложен процес на политически и икономически развод с ЕС“.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

василиев
23 август 2016 - 23:11
1
Определено не вярвам, че Сорос има такова влияние върху икономиката на света. http://burzi-krediti.com/
 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »