Световните борси и петролът поеха отново надолу

26 януари 2016 - 11:54 |   Прочетена (8781) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Глобалните фондови борси отчитат втори ден на спадове, предвид срива на китайската борса и подновилото се поевтиняване на петрола, който днес се върна под нивото от 30 долара за барел.

Активите, считани за спасителни убежища, като йената, златото и щатските ДЦК поскъпват.

Индексът Shanghai Composite падаше в един момент от сесията днес с 6.6%, малко над темпа, при който търговията би била автоматично прекратена.

Петролът поевтиня до 29.50 долара за барел, заради очакванията, че данните за запасите на суровината в САЩ ще покажат нарастване на съхраняваните количества.

Вонът поевтиня днес, на фона на данните за БВП на Южна Корея, които показаха, че икономиката на страната се забавя.

“Инвеститорите типично разглеждат пониженията в цената на петрола като директен индикатор за забавяне на глобалния растеж и за слабост при развиващите се икономики” – коментира Тошихико Мацуно, главен анализатор на SMBC Friend Securities Co.

“Това прави цялостната атмосфера още по-лоша”.

Отражението от разпродажбите при петрола върху инфлацията и печалбите на компаниите плаши спекулантите, предвид това, че корелацията между акциите и петрола в момента е най-силна от 2013 насам.

Китайската CNOOC Ltd., която този месец съобщи, че ще намали производството си за първи път от десетилетие, отчете днес срив от 6.6%.

Изтичането на капитали от Китай през 2015 година е достигнало 1 трилион долара, което е над 7 пъти повече от предходната година, по данни на Bloomberg Intelligence.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »