Коя валута първа ще се възползва при ръст на петрола?

28 декември 2015 - 10:22 |   Прочетена (7154) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Слабият петролен пазар ще отчете известно възстановяване през 2016, давайки потенциал за известен ръст на валутите на страните – производителки на петрол, коментира известен анализатор.

“На петролния пазар има свръхпредлагане, не изглежда добре в краткосрочен план, но все пак виждам възможност за възстановяване през второто полугодие” – коментира Доминик Шнидер от UBS.

Ръст в цената на петрола ще даде подкрепа за някои от валутите на страните – износителки на петрол, особено на канадския долар, който е силно свързан и с щатската икономика.

Канадският долар, известен като гмурецът, пада с 20% тази година срещу щатския, заради срива в петролните цени.

Брентът и щатският сорт WTI се търгуват на многогодишни дъна, при цена от около 38 долара за барел, заради излишъка в предлагането и твърдото отстояване от ОПЕК на производствения “таван” от 30 милиона барела дневно.

Шнидер не е единственият, който вижда потенциал за възстановяване.

“Въпреки срива и цялостните негативни перспективи, цените в момента са изкуствено ниски, заради разпродажбите по данъчни причини в края на годината и заради мащабното разминаване между реалността и нивото на което ще е петролът в бъдеще”, коментира Бил Смит, главен инвестиционен директор и старши портфолио мениджър в Battery Park Capital.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »