MtGox е бил неплатежоспособен далеч преди официалния си фалит

19 април 2015 - 12:22 |   Прочетена (4238) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

MtGox, който някога бе най-голямата борса за търговия на биткойни в света, е бил неплатежоспособен далеч преди официалния си фалит, показва нов доклад, който твърди, че крадци редовно са крадяли дигиталната валута от слабо защитената система на борсата.

Базираната в Токио борса дръпна кепенците през февруари 2014, заявявайки, че е изгубила следите на 850 000 биткойна, по онова време на стойност около 500 милиона долара, като това доведе до стотици искове от кредиторите й, мнозина от които използваха платформата до самия й край.

Но новите разкрития, на екип от независими следователи, установява, че кражбите от сайта са започнали две години по-рано, и че биткойните на MtGox практически са свършили през лятото на 2013.

Огромната част от кражбите са станали директно от онлайн запасът, използван за сетълмента на ежедневните транзакции – т.нар. „горещ портфейл”.

Разследващите са изследвали милиони вписвания в блокчейна, централната „счетоводна книга”, която записва трансферите между отделните биткойн адреси, и са открили един траен модел: биткойните от MtGox периодично са изпращани на нов, несвързан с борсата адрес, без вписване на логаритъма на тегленето, често на лотове от по няколкостотин биткойна едновременно.

Тези адреси могат да бъдат групирани на по-големи адреси, съдържащи няколко хиляди биткойна. От там, „монетите” са депозирани на партиди от по няколкостотин в различни борси, включително на самата MtGox и са продадени за кеш.

„Тази дейност е трудна за описване по друг начин, освен умишлена кражба”, пише Ким Нилсон, автор на доклада и главен инженер на консултантската компания WizSec.

Докладът е вторичен опит на WizSec да стигне до дъното на събитията, довели до фалита на MtGox — крах който доведе до гнева на потребителите и срина цената на дигиталната валута. От тогава, още няколко от големите борси имаха проблеми, хвърляйки сянка върху почтеността на борсовите оператори и способността им да управляват системи, способни да удържат на атаки.

Марк Карпелес, бившият изпълнителен директор на MtGox, твърди, че не е бил наясно, че има липсващи биткойни до края на февруари, седмици след като потребители започнаха да докладват проблеми с изтеглянето на средства.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »