Нова Зеландия отчете най-силния си растеж от близо 8 години

19 март 2015 - 09:22 |   Прочетена (1493) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Ръстът в разходите на туристите помага за повишаване на растежа на новозеландската икономика през четвъртото тримесечие на 2014. Икономиката на тихоокеанската островна държава расте с 0.8% през тримесечието, леко над средната прогноза на икономистите (от 0.7%), благодарение на добрите данни в търговията на дребно и в туристическия сектор.

Годишният темп на растеж е от 3.5%, най-високият от третото тримесечие на 2007 насам. Икономистите прогнозираха ръст от 3.3%.

Активността в сектора на жилищните услуги нараства с 1.2%, облагодетелствайки се от бума в имотния сектор, докато финансовите и застрахователните услуги отчитат ръст от 1.1%, благодарение на повишената активност в банковия сектор.

Производствената активност нараства с 1.0%, благодарение на обработката на петролни, химически и селскостопански продукти.

Годишният темп на растеж показва, че Нова Зеландия изпреварва много развити държави, включително Австралия, ЕС и Япония, които разхлабиха монетарната си политика за да подкрепят икономиките си.

Това показва, че централната банка на страната вероятно ще запази лихвата на 3.5% до 2016, предвид силния растеж и ниската инфлация в момента.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »