Фед даде индикация, че ще вдигне лихвата, но не и през април

18 март 2015 - 20:51 |   Прочетена (800) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Федералният резерв на САЩ изстреля първия си предупредителен изстрел днес, че ще започне да повишава лихвите.

Вниманието на глобалната инвестиционна общност е силно фокусирано върху щатската централна банка и Комитетът по открит пазар, монетарният орган на Фед, отговори на очакванията. Той е изоставил израза „търпелив” в изявлението, което прави след срещата, като индикация, че ерата на нулева лихва вероятно е в края си.

Но липсата на въпросната думичка от речитатива на банката не променя цялостно про-стимулативния тон и всъщност конкретно се посочва, че „повишаването на целевия диапазон на лихвата по федералните фондове остава слабо вероятно за априлската среща на комитета”, фраза, която липсваше в предишните комюникета.

„Просто защото сме махнали думата „търпелив” не означава, че ще станем нетърпеливи (към повишение на лихвата)”, коментира президентът на резерва Джанет Йелън.

„Комитетът очаква да е подходящо да повишим целевия диапазон на лихвата по федералните фондове, когато видим допълнително подобрение на пазара на труда и е достатъчно уверен, че инфлацията ще се придвижи обратно към средносрочната цел от 2%”, се казва в изявлението.

Борсата отчете повишение след излизането на комюникето, като за 5 минути Dow скочи със 100 пункта. Доходността по 10-годишните ДЦК падна под 2% за първи път от 25 февруари, а доларът поевтиня.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »