„Царицата на дериватите” се върна, начело на биткойн компания

11 март 2015 - 12:21 |   Прочетена (690) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Блайт Мастърс, спорният като фигура бивш директор на JPMorgan, считана за пионер в създаването на кредитните деривати през 1990-те, се появи след известно отсъствие отново в обществения фокус, като изпълнителен директор на биткойн стартъп.

Digital Asset Holdings се стреми да е място, където купувачи и продавачи на виртуалната валута се срещат и правят сделки, прехвърляйки валутите си в биткойн и спестявайки време и разходи, се казва в презентацията на компанията.

Биткойн бе създаден в годините след финансовата криза от анонимен учен, с надеждата да измести централните банки, контролираните от правителствата валути и традиционната банкова система.

Сред най-ревностните му почитатели са доста либертарианци, но и не малко представители на подземния свят. За финансовия сектор базовата технология и идея зад биткойн са нещото, което представлява най-голям интерес.

„Има школа либертариански „визионери”, която иска да си представи света без големи банки, без големи правителства”, казва 45-годишната Мастърс, която напусна JPMorgan миналия април – „Това е прекрасно, но е напълно без значение за този бизнес модел. Ние не си представяме свят, в който големите правителства и големите банки не съществуват.”

„Те казват, че искат светът да се подобри, но светът ще се подобри като приема нова технология, която върши по-добра работа”, казва тя. Намаляването на разходите по финансовите транзакции е едно от големите предизвикателства на нашето време, коментира Мастърс.

Мастърс сочи, че е провела дискусии с Фед, Английската централна банка и Департамента на Ню Йорк по финансовите услуги по отношение на новото си начинание, въпреки че то не се нуждае от регулаторно одобрение, тъй като не е борса, попечител на пари или услуга за прехвърляне на пари.

Вместо това, то ще допуска надеждни членове, като големи банки и инвестиционни фондове, които ще могат да търгуват помежду си, ползвайки DAH технологията.

Мастърс отказва да коментира колко е инвестирала, нито кога новият бизнес ще започне да работи. DAH бе създадена преди 5 години от Сунил Хирани, основател и изпълнителен директор на trueEX, борса за лихвени суапове и от Дан Уилсън, създател на платформата DRW Trading.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »