Швейцария обмисля нов, „мек таван” на франка спрямо еврото?

01 февруари 2015 - 19:27 |   Прочетена (2472) |   Препоръчай (4) |   Коментари (0)

Малко повече от три години след като Швейцарската национална банка (SNB) стартира един от най-недалновидните опити за контролиране на валутата си, коствал й впоследствие балонизиране на баланса й до чудовищните 80% от БВП на страната, и трансформирайки централната банка в гигант, при това губещ пари гигант, който трупаше една от най-бързо поевтиняващите валути, еврото, както знаем, като гръм от ясно небе, реши да промени курса.

Повличайки фалита на безброй дребни брокери, SNB реши по-рано този месец да се откаже от тавана на франка спрямо еврото, предизвиквайки най-порочния short squeeze в историята на валутните пазари и запращайки курса на франка от 1.2 франка за евро до 0.8, преди да се стабилизира на 1.00 франк за евро, коментира Zero hedge.

Последицата от това историческо поскъпване на франка е напълно гарантирана рецесия в Швейцария, тъй като не само експортната, но и туристическата индустрия на страната бяха смазани, предвид това, че покупателната способност на чуждите туристи мигновено стана с 20% по-слаба.

Добавете към това добре известните страхове около банковия сектор в страната, чийто модел на депозитно финансиране е вече в историята, и човек започва да си задава въпроса какво ще носи растежа на швейцарската икономика в бъдеще?

В ретроспекция, това, което SNB действително направи е да признае поражението си в глобалните валутни войни, разбирайки, обратно на популярното мнение за Магическото дърво на парите, че не разполага с безкраен баланс. Сега настъпи моментът да бъде платена цената за отлагането на реалността с три години.

За мнозина това е добре дошло, тъй като означава, че след няколко години на ужасяваща монетарна политика, Швейцария си връща известен здрав монетарен разум и въпреки че краткосрочната икономическа и борсова болки може да са остри, дългосрочно страната ще е благодарна за решението.

И изведнъж, по-рано днес, четем, че SNB изобщо не си е научила урока, и вместо твърд таван от 1.2 франка за евро, вече неофициално се цели в курс 1.05 – 1.1 франка за евро, известен като своего рода „мек таван”, според Schweiz am Sonntag.

Още от Ройтерс:

Като цитира неназовани източници, близки до банката, вестникът пише, че SNB ще въведе своеобразен „минимален курс спрямо еврото”.

„Разговорите са за коридор между 1.05 и 1.10 франка”, пише вестникът. Цитира се и добре информиран източник, който сочи, че банката ще инкасира загуби от 10 милиарда франка, без да уточнява за какъв период става въпрос.

Съобщението от 15 януари на SNB, че ще изостави тавана от 1.2 франка за евро, основа на монетарната й политика от септември 2011 насам, доведе до скок в цената на валутата. След първоначалния шок, който отведе франка под нивото от 0.9 франка за евро, валутата се върна до около 1.0374 франка, ниво, което все още се определя като достатъчно високо, за да вкара Швейцария в рецесия.

Швейцарският вестник пише, че „защитаването на коридора ще донесе на SNB загуба от 10 милиарда франка”. Всъщност, ако и когато започне отливът на депозити от гръцката банкова система, преди решителния за южната ни съседка 28 февруари, швейцарската централна банка ще понесе далеч, далеч по-тежък удар.

Не е ясно дали това е официална идея на Швейцарската централна банка, която отказва коментар по темата, или е само опит за вербална интервенция, който да пробва да откара курса до 1.1 франка, без да се налага банката да купува милиарди евро всеки ден.

Ако това, обаче, е вярно, то ще означава второ катастрофално решение от швейцарската централна банка от септември 2011 насам и разликата е, че ако този път дори ниската граница от 1.05 франка бъде тествана, централната банка ще изгуби всякакво доверие.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »