Биткойн поскъпна рязко, след новината за първата регулирана борса в САЩ

26 януари 2015 - 19:09 |   Прочетена (1185) |   Препоръчай (2) |   Коментари (0)

Цената на виртуалната валута биткойн нарасна рязко днес, след новината, че САЩ е на път да има първата си регулирана борса за търговия с валутата. Базираната в Сан Франциско Coinbase предлага услуги за съхранение на потребителите на биткойн, а вече и ще оперира борса.

Наречена Lunar тя ще има регулаторно одобрение в половината щати, включително Ню Йорк и Калифорния, пише Wall Street Journal.

Компанията обяви миналата седмица, че е реализирала значим нов кръг от набиране на капитали, като е набрала 106 милиона долара. Сред високопрофилните инвеститори в нея са Нюйоркската фондова борса NYSE и втората по големина испанска банка BBVA.

Сред имената на инвеститорите личат и USAA bank, инвестиционното подразделение на японския телеком NTT DoCoMo, както и това на бившия изпълнителен директор на Citigroup Викрам Пандит.

Биткойн е виртуална валута, която доби както позитивна, така и не съвсем добра слава през последната година. Валутата е известна с волатилната си цена и е критикувана за това, че способства разплащането на нелегални дейности.

Фалитът на най-голямата по онова време борса, Mt. Gox и скорошните проблеми на борса №2 в света, Bitstamp, доведоха до нов удар по репутацията на криптовалутата, чиято цена падна с 65% през 2014.

Но днешната новина доведе до нов ръст и вероятно ще върне част от доверието в биткойн. В ранната търговия в понеделник валутата поскъпваше с 16%, до цена от 300 долара за биткойн.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »