Германската икономика неочаквано се свива през второто тримесечие

14 август 2014 - 09:52 |   Прочетена (803) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Германската икономика е изгубила инерцията през второто тримесечие на тази година, като се свива за първи път от повече от година, докато френската отново стагнира.

Шокиращото свиване с 0.2% на германската икономика е заради негативния баланс между внос и износ, заедно със строителната продукция, която според германската статистика отчетливо пада. Външната търговия и инвестициите също са слаби.

„Днешната стагнация, като такава, не е причина за твърде голямо притеснение. Обратно на масовото схващане, стагнацията не е резултат толкова на кризата в Украйна и европейските санкции, колкото се дължи на вътрешни проблеми”, коментира старши икономистът на ING Карстен Бжески.

Необичайно големият брой празници през май, заедно с трайните проблеми при основни пазари, като Франция и Италия са основните причини за забавянето, сочи Бжески.

Германия, често описвана като „двигателя на европейската икономика” отчита рязко забавяне спрямо първото тримесечие, когато икономиката отчете солиден растеж. Статистическата служба отдава забавянето на силното начало на годината, дължащо се до голяма степен на мекото време.

В същото време, френската икономика не успява да отчете растеж през второто тримесечие, след стагнация и през първото.

Цифрите означават, че Франция едва ли ще успее да реализира растежа от 1%, който правителството прогнозираше.

„Растежът тази година вероятно ще е около 0.5%, но за да има дори 0.5% е нужно съживяване през третото и четвъртото тримесечие”, коментира Филип Вехтер, директор на анализаторите на Natixis Asset Management.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »