Британските власти ухажват биткойн индустрията

06 август 2014 - 15:21 |   Прочетена (728) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Британските власти ухажват зараждащата се биткойн индустрия, като днес представиха ново проучване, изследващо рисковете и възможностите, свързани с дигиталната валута.

В реч в Канари Уорф днес, финансовият министър Джордж Озбърн не използва термина биткойн, а предпочете фразата „фин тех”, т.е финансови технологии, за да опише сектора.

„Точно както хартиените пари преди стотици години са революционализирали търговията. Така и технологиите, които се разработват днес ще революционализират начина по който банкираме, инвестираме, начина по който компаниите набират капитал. Това ще доведе до нови продукти, нови услуги, нови кредитори”, коментира той в реч, бележеща първата стъпка по възможната официална регулация на скоростно растящия сектор.

„И, с подходящата подкрепа на правителството, вярвам, че можем да направим Лондон фин тех столицата на света”, добавя Озбърн.

Биткойн е виртуална валута, която позволява на пазаруващите да обменят онлайн кредити за стоки и услуги. Няма централна банка, която ги емитира, а дигиталните „монети” биват създавани онлайн, с помощта на комютри, изпълняващи сложни задачи, процес известен като „копаене”.

Смята се, че има 13 милиона биткойна в обращение, като възможният максимум на виртуалните монети е 21 милиона.

Виртуалната валута предизвика интереса на фондовете за рисков капитал от двете страни на Атлантика, но се натъкна и на регулаторни препятствия в много страни, заради волатилните си цени и нерегулирания си характер.

Етикети:

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »