Новозеландската централна банка атакува силното „киви”

24 юли 2014 - 10:52 |   Прочетена (676) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Новозеландският долар, настоящият любимец на валутните спекуланти, претърпя силен удар днес, след като централната банка на страната предупреди, че валутата е прекомерно поскъпнала, след решението на банката да повиши лихвите 4 пъти за последните 5 месеца.

Reserve Bank of New Zealand окачестви нивото на местния долар като „неоправдано” високо и „неустойчиво”, което повиши очакванията на пазара, че банката може да предприеме интервенция за да отслаби валутата.

„Крайната реакция при новозеландския долар дойде от използването на думата „неоправдано”, при описването на силата на валутата”, коментира Рей Атрил, валутен анализатор на National Australian Bank.

„Неоправдано” силните нива на валутата са един от четирите критерии за централната банка, оправдаващи интервенция на валутния пазар.

Другите три са: курсът трябва да е изключително висок или нисък, условията на пазара трябва да дават възможност за интервенция при значим успех и последно, интервенцията трябва да отговаря на Рамката за целите на монетарната политика.

„Втвърдяването на реториката означава, че критериите за интервенция на банката са изпълнени. Предупредени сме, че банката може да използва възможностите и да демонстрира по-широк набор оръжия от арсенала си”, казва Сам Тък, старши валутен анализатор на ANZ.

Кивито поскъпна със 7.7% за последната година, водено от силната инерция на вътрешната икономика, силния търговски баланс и ангажимента на централната банка да повиши лихвените равнища.

Етикети:

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »