Фед понижи прогнозата за ръста на щатската икономика

19 юни 2014 - 09:43 |   Прочетена (1073) |   Препоръчай (0) |   Коментари (0)

Федералният резерв на САЩ сви допълнително програмата си за стимулиране на американската икономика до 35 милиарда долара месечно. Основният лихвен процент остава на исторически ниското му равнище, но рязко е понижена прогнозата за растежа на най-голямата икономика в света.

Американската централна банка намали с 10 милиарда долара месечния мащаб на програмата си за стимулиране на националната икономика чрез купуване на държавни облигации и други ценни книжа за пети път подред. Институцията обясни по-нататъшното свиване на програмата с факта, че укрепващият пазар на труда в САЩ се нуждае от по-малко подкрепа.

Федералният резерв запази основния краткосрочен лихвен процент на исторически ниското равнище от 0-0.25 процента и не даде ясен сигнал кога възнамерява да започне да го повишава. Според повечето икономисти началото на повишаването ще бъде поставено след не по-рано от една година въпреки признаците за покачване на инфлацията.

Американската централна банка понижи рязко прогнозата си за националната икономика за тази година, като призна, че суровата зима е довела до свиване на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие.

Тя очаква икономическият растеж на САЩ през 2014 г. да бъде само между 2.1 и 2.3 процента. За сравнение, предишната прогноза на Фед, от март, бе за ръст от между 2.8 и 3
процента.

Етикети:

,

,

Реклама

Коментари »

 Вашият коментар
Автор:
Коментар:
Реклама
Намерете ни във Facebook »